我想去領養一隻侏儒兔,但有人同我講,侏儒兔因為品種既問題,比較容易遇上牙齒上既問題

侏儒兔資料,因為刻意培育成細小的頭骨,以保持可愛的臉孔,可惜牙齒發育未能配合,容易出現牙齒過長,咬合不正

想請問一下有養侏儒兔的朋友,你們的侏儒兔需要帶去獸醫診所進行磨牙手術嗎?

或有帶兔兔去磨牙的朋友,你們多久帶兔兔去磨一次牙呢?因為我知道磨牙要全身麻醉,經常磨牙應該不太好吧....?
(有人同我講,快生長既話,可能要個幾月磨一次....聽見都有少少驚,錢係一個問題....同埋每個幾月就全身麻醉一次,
兔兔的身體支撐得來嗎:050: ?)

同埋磨牙費用要幾錢呢?

我很想領養那隻兔兔,巳前養的兔兔沒遇上過牙齒上的問題,希望有經驗既朋友能幫忙解答一下!!:063:
small_tra 2010-10-6 07:35:25 PM
我冇聽過~!要等養緊侏儒兔O既兔友答你

每一隻兔兔D牙仔都會不斷生牙~!

兔兔食多D草~草枝~就可以磨到牙丫~!
wm20472 2010-10-7 09:33:23 AM
我的大細妹都係侏儒兔, 正如你所講, 我帶佢哋去醫生body check時, 醫生有講過侏儒兔因頭部較細, 可能會較易出現牙齒問題。

不過, 醫生話只要飲食正常, 常常食草就可以幫佢磨牙。所以我會小心糧和菜的份量, 並以食草為主。我養左佢哋年半了, 亦沒有牙齒過長的問題。
Riela)) 2010-10-7 09:43:57 AM
哦~~~
原來食多d草就冇問題
我都想領養or買侏儒兔
做緊功課睇下準備睇下養佢要的乜
heiidiii)) 2010-10-7 08:02:29 PM
我領養果時都係咁同我講呀, 但佢係話有可能, 吾係一定會有事.
所以我念左一晚, 跟住就照領養左而家隻兔 !
比佢食多d枝磨下d牙應該ok ga !
支持你領養 !!#^79^#
DODO 2010-10-8 02:12:31 AM
我個仔係株儒兔
我係領養既
養左三年幾啦
宜家都有六歲幾啦
係病過一次
係眼仔問題
超初都話係牙仔問題
但到最後只有d菌入眼者
牙仔照完X-Way醫生都話無問題
好健康#^54^#
raywong521 2010-10-10 08:17:35 PM
多謝大家解答#^9_003^#
我以去兔協申請左啦#^79^#
neutraly 2010-10-20 06:54:07 PM
我隻mui磨過兩次一千蚊一次!
p.s.不過佢唔係侏儒兔!

快速發帖