兩部都差唔多。。不過550D 拍片清好多令好多。
可能係30FPS 啦。。
但是D3100又平好多。
:056:

我自己第一次玩DSLR 好鍾意影相GA

好想大家俾下意見=)
wesky 2010-10-7 10:08:58 AM
唔同等級
550D 同 D90 比, then 買 D90
D3100 係入門機, 基本上夠玩~
elvisli 2010-10-7 08:42:51 PM
不過講下你預算係幾多..
otistou 2010-10-7 09:17:15 PM
6000-7000到啦
wesky 2010-10-7 10:19:09 PM
D3100 kit + 35mm f1.8
hkrchei2 2010-10-7 11:37:23 PM
另外一我想問... Olympus Pen E-PL1 VS Nikon D3100 好D???
我想方便拎出街丫~~ 同埋用黎影花花~!:073: :073:

wesky 2010-10-8 04:01:31 PM
要輕便就是epl1 or NEX3 / 5
d3100 操控好好多,  high iso 畫質比較好
otistou 2010-10-9 12:22:52 AM
原帖由 wesky 於 2010-10-7 10:19 PM 發表
D3100 kit + 35mm f1.8

550D唔好???
wesky 2010-10-9 04:51:18 PM
550d 你買得部機 kit 鏡唔係咁靚
買d3100, 你仲有錢買多枝鏡玩
otistou 2010-10-9 08:58:03 PM
但始終覺得550D係好D...因為上網睇佢拍D片同D相令好多...好似高D3100一級
wesky 2010-10-9 10:45:38 PM
550D 對手係 D90, D3100 係入門機
想影靚相除左相機外, 鏡頭都係重要因素~
如果想影淺景深, 背景矇矓既照片, 如室內影較多, 就要買返枝大光圈鏡
otistou 2010-10-9 11:50:06 PM
我又想買令少少><
唔知點解覺得550D好D
elvisli 2010-10-10 06:07:59 AM
新手覺得canon永遠好一點是不出奇的事,但最緊要找到岩自己既色水同操控
天才文仔 2010-10-14 02:22:39 PM
我是新手,最近看了一段影片是關於dslr機拍片的,覺得拍片最大重點不是在full hd與fps(現今dslr拍片基本都24fps了吧),而是即時對焦.
elvisli 2010-10-15 12:08:40 AM
a55的af真係十分出色,但開防震拍片容易過熱問題都係缺點....

sony在2010後半年相機發展十分進取...

反觀C記好似有d賣行貨的味道,如果不介意人家問你為什麼買sony...sony真係不錯的選擇

快速發帖