1P 幣
請問各位大大:050:
我家的兔仔耳朵裏有耳屎,但我知不可以用綿花棒去(鳥)它!
有無其它方法清潔!:054: 定還是去看醫生:050: 謝謝了:001: :001:
long~spirit 2010-10-9 07:50:03 AM
呢到得凡人!!!!!
devil77 2010-10-9 08:40:54 AM
原帖由 澳門宅男 於 2010-10-9 04:19 AM 發表
請問各位大大:050:
我家的兔仔耳朵裏有耳屎,但我知不可以用綿花棒去(鳥)它!
有無其它方法清潔!:054: 定還是去看醫生:050: 謝謝了:001: :001:

情况嚴重,就睇醫生.你唔識幫佢清潔,會整痛佢同埋令佢受驚.
光之天使)) 2010-10-9 09:14:26 AM
其實你點知佢耳仔入面既情況??

係咪佢成日抓痕??
兔兔有無BODY CHECK過?
其實如果醫生檢查完,發現真係耳垢問題,
會開支藥水比你幫佢洗下耳仔,
但係如果唔係耳垢問題,就可能係其他病既病癥e.g.中耳炎

另外,如果不小心弄傷左耳仔入面,
可能會有傷口甚至發炎~
所以亦都唔建議自己用棉棒清潔,
如果兔兔抓痕既情況好嚴重,可以去VET度CHECK下LA
ernie168 2010-10-9 10:48:08 AM
唔好自己同佢「撩」哦,好易整親兔兔架
仲有丫,一陣越「撩」越入就麻煩啦...
擔心既話,都係帶兔兔睇下醫生啦~
katy)) 2010-10-9 04:33:36 PM
平時好難見到耳道裡的耳屎,如果多到肉眼見到應該唔係單純的耳屎‥
佢地有時會fing耳仔�用後腳抓耳來清潔,其實會唔會係甩皮來ga?
pipi128 2010-10-10 12:37:24 AM
最好都係帶去睇醫生安全d呀~~~
月愛貓貓兔 2010-10-10 10:06:56 PM
嗯嗯!!~
贊成贊成
都係由醫生處理安全口的

快速發帖