擒晚摸摸下.無啦啦發現muimui耳下連接住個頭0既位置.有粒波子咁大0既野凸出黎!:046:

個質感同我隻老狗0既纖維瘤差唔多!:050:

有冇兔奴遇過同樣問題?!
帶佢睇獸醫係咪要化驗?先睇下割唔割?

muimui已經5歲,之前絕育同磨牙都麻醉過3次...
會唔會頂唔住!?:050:
光之天使)) 2010-10-20 08:58:57 PM
你肯定摸到d奇怪既野??

雖然我無呢個經驗,
不過我認為既然你覺得唔妥~
盡快去睇醫生,比佢摸一摸,
萬一真係既,愈早醫愈好,
可能可以靠藥物控制呢...~
raywong521 2010-10-20 09:04:23 PM
隱陣d,真係快d帶兔兔睇醫生,睇下個獸醫點講,再作打算
rubee 2010-10-21 12:34:41 AM
UM, 我毛毛都有類似, 係0係耳仔同個頭連接住個位有粒野凸左出黎....
硬硬地..
果個係中耳位置, BETTY同DR. MA都係話係中耳有膿瘡...
因為我隻兔內耳都有, 太危險, 所以唔選擇做手術...

留意下MUIMUI而家有冇D咩唔妥?
儘快睇醫生呀...
neutraly 2010-10-22 12:25:30 AM
原帖由 rubee 於 2010-10-21 12:34 AM 發表
UM, 我毛毛都有類似, 係0係耳仔同個頭連接住個位有粒野凸左出黎....
硬硬地..
果個係中耳位置, BETTY同DR. MA都係話係中耳有膿瘡...
因為我隻兔內耳都有, 太危險, 所以唔選擇做手術...

留意下MUIMUI而家有冇D咩 ...

濃瘡!?~~~:056:
咁唔做手術會點架!?
同埋我想問檢查時使唔使麻醉or抽d組織咁架!?

咁毛毛個粒瘡會唔會愈黎愈大!?
rubee 2010-10-22 11:18:22 AM
原帖由 neutraly 於 2010-10-22 12:25 AM 發表

濃瘡!?~~~:056:
咁唔做手術會點架!?
同埋我想問檢查時使唔使麻醉or抽d組織咁架!?

咁毛毛個粒瘡會唔會愈黎愈大!?

可能muimui唔係呢^^ 放心啦! 儘快睇左醫生最穩陣!

其實我帶毛毛睇左幾次醫生,初初九龍城,中途轉去大圍睇,大圍就建議麻醉,抽血,抽組織同埋照x-ray,確定左咩問題先再做手術...
果時我決定唔做化驗, 選擇繼續食藥, 因為毛毛果時身體好弱, 我怕佢受唔住額外既痛苦, 同埋就算確定左係有膿瘡, 我都唔會做手術,因為佢比較嚴重,係內耳都有(因為佢左邊身活動能力有問題,dr.ma話係有膿瘡壓住左神經線先會咁), 內耳要開頭骨, 0係腦係隔離...

最後餵左28日藥 (抗生素,止痛,消炎,e菌,益生菌,腸藥..), 到覆診時見betty, 其實毛毛無好轉過, 佢頭仔而家90度側, 唔係好行到, 一行就會碌, 覆診時betty都話做手術都無用, 1黎好damage, 2黎膿瘡翻返機會大, 一係停藥, 一食繼續食, 我選擇停, 到而家毛毛無食藥, 不過胃口都唔錯咖, 粒凸出黎既野都無變大到, 硬硬地, 不過要觀察住!^^

如果muimui真係中耳, 可以做手術呀, 風險低d, 都係果句, 快d睇醫生啦, 唔駛怕!!
neutraly 2010-10-22 09:58:02 PM
光之天使,raywong521,rubee,
0岩0岩帶左佢去睇Gerry了!抽左少少出黎驗係,gerry話係膿瘡!:051:

佢放膿...我就放血!:041:

rubee多謝你0既詳細解答!希望毛毛快d好返加身體健康~
兔兔有事,我地d兔奴都唔好過!心力交瘁:042:

快速發帖