我的兔兔而家用緊diy廁所, 上面將鐵絲網改做豬仔板, 但豬仔板好易積污糟野, 同埋會整污糟兔兔,
所以想唔要豬仔板, 用尿片墊底, 再放木粒, 再放木槺, 最後鋪碎草, 唔知可唔可行?

(一路的concept 都係木槺對兔兔唔好, 但上次我去兔協寄養, 佢地都係用木槺, 我有問過佢地, 佢地話木槺大片就ok, 而寄養期間兔兔冇用廁所, 但對腳仔keep得好乾淨, 所以想買返兔協用的木槺鋪廁所)
katy)) 2010-10-21 10:56:15 AM
我有差不多的問題,我想問可唔可以舖木糠喺籠底… 因為呀B個籠係平面,想舖D軟GE野比佢舒服點 (但係佢咩都想試下咬)

我覺得兔地唔食就ok,同埋我去兔協望過d兔仔都係用大塊木糠,冇流鼻涕打黑痴(被木糠弄得鼻痕痕)。

但係你舖木糠的目的係唔想木粒碎痴返自己ma??
ronniecheung 2010-10-21 11:52:37 AM
係呀, 木粒會變粉, 所以想隔住佢, 會用木槺同碎草(放得耐咗兔兔唔食果d)鋪到睇唔到木粒, 但如果兔兔掘個廁所, 鋪咩都冇用, 所以我想星期六試呀, 放假看住佢呀!
APPLE 2010-10-21 12:33:56 PM
可以試下用紙砂...
雖然大木糖片都ok...
不過我自己覺得始終好似唔係太好
我用開CareFresh嗰隻
hh0 2010-10-21 12:41:30 PM
大前提係你隻兔唔會掘地
raywong521 2010-10-21 12:45:14 PM
原帖由 Apple 於 2010-10-21 12:33 PM 發表
可以試下用紙砂...
雖然大木糖片都ok...
不過我自己覺得始終好似唔係太好
我用開CareFresh嗰隻

我都想問下~用紙砂好唔好呢?同埋抵唔抵用,我唔係咁想用尿片,好似好唔環保....我最近都有去搵大片木糠,唔碎既木糠,大塊的,都幾難買,淨係見過q兔有一款比軟接近的,但係有香味,兔兔用唔健康:067:
APPLE 2010-10-21 05:14:17 PM
原帖由 raywong521 於 2010-10-21 12:45 PM 發表

我都想問下~用紙砂好唔好呢?同埋抵唔抵用,我唔係咁想用尿片,好似好唔環保....我最近都有去搵大片木糠,唔碎既木糠,大塊的,都幾難買,淨係見過q兔有一款比軟接近的,但係有香味,兔兔用唔健康:067:

:014: 可能我隻飲得水多(每日1L左右), 佢有好多vivi架
所以我每日早同晚都會同佢換一次廁所啲紙砂
一個月都要用1包半架(60L),上次係兔協買就百零蚊1包
街買價錢都應該差唔多,不過就好易買到~~

如果你想買大木糠片,可以試下去兔協,我見佢都好似有得買
wesky 2010-10-21 07:40:49 PM
額外資料, 木槺除左太碎不適宜作為墊料外, 部份木槺含有organic solvent, 會導致兔仔肝臟中毒
(實驗室多數用木槺做墊料)
至於邊隻有邊隻冇, 我就唔清楚啦, 知既話聲我知@@
傘仔)) 2010-10-22 09:18:03 AM
原帖由 raywong521 於 2010-10-21 12:45 PM 發表

在我識得的店舖, 只有兔協有木片(即大片木糠)賣。

快速發帖