1P 幣
草粉用黎做咩?係咪一定要?要既話邊隻好d?
raywong521 2010-10-23 12:57:34 PM
草粉係當兔兔唔肯食野,食少左野,無胃口,強行餵食用的~

但係預到咁樣既情況,都係睇醫生隱陣d,診所會有得賣架喇

因為兔兔唔食野,可以一日之內就無命,診所會教埋你點餵草粉同埋個份量要餵幾多

同埋去睇下"兔兔寶典"果度會有好多兔兔知識:049:
twpig 2010-10-23 04:20:50 PM
通常診所會給予的是OXBOW.
我個人應為要有些草粉在家看門口係最好同安全的!
因為我們大多數都是要上班的
回到家都是夜晚,那先發現兔兔有不受的話診所又巳休息
整晚咁長而牠又不肯食不肯飲真係好擔心同危險
所以要靠草粉來應急.
wesky 2010-10-23 10:39:16 PM
兔仔同狗唔同, 狗可以餓好耐都得, 但兔仔個肚唔空得
如長時間沒進食 (原因包括腸停, 腸塞, 痛楚, 牙齒問題, 絕育後等情況), 就要餵住草粉先 (提供營養, 維他命, 電解質等), 然後再搵獸醫睇下
carmen89134 2010-10-24 02:17:02 AM
哦,我明白啦.thx大家~但係我見到有d寵物店都有賣o.o
wm20472 2010-10-24 08:14:26 PM
兔兔食草後四小時左右應該有屎, 若你發現超過4小時無食草又無屎呵, 又沒精打彩, 又唔食糧唔食菜, 主人就要小心, 因為若12小時都沒有進食, 兔兔隨時會有生命危險

這時要即時打草粉吊命, 餵多少看體重而定, 若過6-12小時後無改善, 要盡快book醫生

有時兔仔心情唔好都會唔進食, 有時可能腸停或腸胃氣脹, 見佢6小時都唔食嘢又無屎出, 真係會好擔心, 這時主人要斷餵草粉保住兔仔條命

快速發帖