我領養了二隻兔兔,今天是回家的第三天

真兒:貓貓兔,一日飲水約200~250ml<<我覺得無問題,情況良好
草吃大量,食得幾快下

Cosmo:混種侏儒兔,一日約水約80~100ml
草只吃小量,尿比較混濁,食糧也很慢(通常分兩至3次先食晒,一湯匙)正在飲橙汁,屎屎比剛來時大了一點,但依然會有3成左右偏細的屎蛋

我有d唔慣...:055: 因為之前養的是二大隻家兔....屎蛋有大半個一毫子,飲水一定500ml+(兩隻兔兔一起計,因為住同一個籠)而家變晒做小份量,真兒同Cosmo的屎屎不及家兔大,Cosmo飲水量好像也是超小的....:046:

我想問Cosmo混種侏儒兔飲水量係咪小呢?我怕佢飲得太少,對身體唔好,需唔需要用咩方法,吸引佢去飲多d水呢?

同埋屎既大細係咪同佢地既身型有關既呢?我去兔協清籠果陣,見到大隻既兔,好似d屎會大粒d~
★NINTENKI 2010-10-24 04:16:36 PM
兔兔可以飲橙汁加咩?!
飲橙汁有咩好處?
WAI)) 2010-10-24 04:17:43 PM

回復 2# 的帖子

橙汁係藥黎~ :044:
★NINTENKI 2010-10-24 04:51:55 PM
下-.-
咩藥?!
small_tra 2010-10-24 08:58:54 PM
會唔會佢未習慣新屋企∼!?

肚仔實唔實丫∼!?
月愛貓貓兔 2010-10-24 09:03:40 PM
原帖由 ★NINTENKI 於 24/10/2010 04:51 PM 發表
下-.-
咩藥?!

我都想知
食左醫咩嫁??
raywong521 2010-10-24 09:48:29 PM
原帖由 small_tra 於 2010-10-24 08:58 PM 發表
會唔會佢未習慣新屋企∼!?

肚仔實唔實丫∼!?

個肚我仲未摸住,佢係女仔,驚攪到佢絕育後既傷口,同埋之前問過兔協職員,Cosmo一向都係食糧慢(前主人餵開日本糧),通常都係食唔晒,食草都係麻麻,性格比格神經質:056:

見佢飲水量咁少,驚對佢條脹唔好~:050: 用針筒餵佢,又驚佢太過依賴:054:
raywong521 2010-10-24 09:54:28 PM
原帖由 月愛貓貓兔 於 2010-10-24 09:03 PM 發表

我都想知
食左醫咩嫁??

脹塞,脹停醫生會開既藥,幫助條脹郁得好d,橙色既,聞落都ok香架
hh0 2010-10-24 10:38:50 PM
屎既大細同佢地既身型(品種) 有關既
家兔, 賓尼會大粒D
但食咩草都有影响, 1 CUT 會大粒好多
raywong521 2010-10-24 11:36:01 PM
原帖由 hh0 於 2010-10-24 10:38 PM 發表
屎既大細同佢地既身型(品種) 有關既
家兔, 賓尼會大粒D
但食咩草都有影响, 1 CUT 會大粒好多

原來真係有關,我見cosmo既屎,係我巳前d家兔一半左右,我個頭頂真係充滿:017: 細咁多既:026:

我跟返兔協比o牌
hh0 2010-10-25 12:16:02 AM
M牌比O牌既仲大粒~
raywong521 2010-10-25 12:37:17 AM
原帖由 hh0 於 2010-10-25 12:16 AM 發表
M牌比O牌既仲大粒~

我見呢度好多人都係食mo,話1 CUT 多枝,我都想幫兔兔轉:039: 不過,呢兩隻野比我留意到,食晒d葉,先迫於無奈食枝囉:037:
APPLE 2010-10-25 01:17:42 PM
我以前隻侏需兔都係飲好少水(每日不多於200ml),
但而家隻賓尼兔就飲好多(每日約800ml-1L)
我估佢哋既飲水量會同品種有關
phyllisiloveu 2010-10-25 05:21:43 PM
我想問吓你果隻真兒係咪起兔協領養架? 係咪得半歲左右果隻真兒呀?
phyllisiloveu 2010-10-25 05:22:15 PM
我想問吓你果隻真兒係咪起兔協領養架? 係咪得半歲左右果隻真兒呀? 有無相睇吓呀?

快速發帖