1P 幣
大家好~~
好想問你地家的兔兔鐘意食:

a.苜蓿草
b:提摩西草

2者有咩用??有咩好???
因為剛養兔幾個月><
月愛貓貓兔 2010-10-25 12:18:54 AM
a.苜蓿草 係for 6個月以下的兔吃,要無限量供應
b:提摩西草 係for 6個月以上的兔吃,要無限量供應

6個月以下的兔兔要無限量供應苜蓿草,再加少量提摩西草
要自小養成食提摩西草的習慣

6個月以上的兔兔只要無限量供應提摩西草,不用俾苜蓿草

餵食牧草的好處

1) 磨牙: 牧草所含有的粗纖維,讓兔子在啃食的過程中不斷用臼齒嚼食,幫助磨短終其一生都會不斷長長的臼齒(後齒)。

2) 整腸: 對盲腸中的微生物而言,消化牧草過程中所產生的脂肪酸可以維持盲腸的環境,防止有害微生物的滋生。纖維質不足時,盲腸無法保持環境的結果,往往造成惡菌滋生而引發腸炎。

3)預防及減輕胃中毛球囤積(毛球症) : 理毛和換毛期時被大量舔入肚子裡的兔毛,在混合了牧草的纖維質後,可以較容易的被排出體外。避免因無法排出而聚積體內形成毛塊,阻腸道,導致無法排泄無法進食,最後飢餓致死的毛球症。

4)減肥: 可以利用牧草高纖維低鈣低蛋白質的特質,幫助寵物減肥。

5)安定精神與打發時間: 高纖維低鈣低蛋白質的牧草,可以作為寵物一整天的點心,幫助打發無聊的時間。同時,牧草的香味可以讓寵物的精神安定。

餵食牧草的好處  ~~ 轉載自 http://hanhan.xxking.com/
hh0 2010-10-25 12:19:33 AM
點解唔去兔兔寶典睇下, 有晒你想知既野
緣小夢 2010-10-25 01:26:17 PM
原帖由 月愛貓貓兔 於 2010-10-25 12:18 AM 發表
a.苜蓿草 係for 6個月以下的兔吃,要無限量供應
b:提摩西草 係for 6個月以上的兔吃,要無限量供應

6個月以下的兔兔要無限量供應苜蓿草,再加少量提摩西草
要自小養成食提摩西草的習慣

6個月以上的兔兔只要無限量 ...

thx哂~
緣小夢 2010-10-25 01:27:35 PM
原帖由 hh0 於 2010-10-25 12:19 AM 發表
點解唔去兔兔寶典睇下, 有晒你想知既野

其實我係想大家討論下屋企隻兔兔鐘意食邊種炸~
因為我家兔兔咩草都唔係幾岩食><
emily_520825 2010-10-25 03:41:53 PM
係唔係俾得太多糧所以唔食草呀? 食多得草先健康~ 要佢由細養成食好多草既習慣. 苜蓿草過左6個月大就唔好俾佢食啦~ 盡量食提摩西草
你係新手有乜事就問下啦
唔好俾咁多甜既零食呀~ 對腸唔好 =)

快速發帖