甩毛

慧威喂 發表於 2010-10-26 23:22|只看該作者|倒序瀏覽|打印
1P 幣
我隻兔仔成日甩毛, 都日日梳, 但係我仲會見到D毛飛飛吓, 仲成地都係毛添.
我媽話個鼻成日都好癢, 仲有D鼻敏感, 成日話我:056:
大家有無辦法 :050:
買空氣清新機唔知得唔得呢?
m1k1 2010-10-27 12:41:43 AM
想知解決辦法X2!!!

angelaska 2010-10-27 02:02:23 AM
其實會唔會係換毛時節所以甩多d?
我今日同我家兔兔梳毛時都梳左好多出黎
傘仔)) 2010-10-27 10:12:27 AM
梳完毛, 即刻用吸塵機吸走D毛。同埋, 一日吸多幾次塵, 唔好懶。
heiidiii)) 2010-10-27 11:02:54 AM
我家兔兔都係呀, 一跳 d毛就周圍飛 @@
我都係勤d入廁所日日幫佢梳毛 !
千千 2010-10-27 02:05:34 PM
我就隔一日 先梳一次
夜晚抱佢落樓下梳毛毛"

甘屋企就會少D  毛毛
Riela)) 2010-10-27 02:37:16 PM
尼排天氣乾躁同轉涼塵都會多d
再加上兔兔換毛就更加啦

用吸塵機吸塵既次數密d
開多d門窗令空氣流通d

空氣清新機係最後既解決方法
小賢 2010-10-27 09:36:47 PM
我兔兔最近都係咁,已經兩個月啦,基本上周圍都有佢D毛,
我本身又有鼻敏感,但真係冇辦法,佢係一定會甩毛,
真係勤D吸塵和梳毛...冇計...
傘仔)) 2010-10-28 11:12:57 AM
空氣清新機是過濾屋內的微粒細菌之類...............不能消滅飛飛下的毛毛的!
katy)) 2010-10-28 11:26:01 AM
我有鼻敏感,呀B換毛期間幫佢梳毛攪到我流眼水打乞嗤
有時屋企關左WINDOW,抱下呀B都梳鼻水...#^3_002^#  

所以我覺得︰
勤梳毛 (主人有鼻敏感可以戴口罩梳毛、熄風扇梳)
保持屋企及兔地屋企空氣流通
raywong521 2010-10-28 03:54:02 PM
兔爸都係有鼻敏感,我就好勸掃毛,因為我家仲有隻雪橇狗,係超多毛甩,係地下d邊邊就會見到一汁汁毛,見到就掃,同埋保持屋企空氣流通~
慧威喂 2010-10-28 11:20:27 PM
原來咁多人都有宜D煩惱, 睇黎我要買部吸塵機:061:
aina 2010-10-29 04:04:12 AM
我同妹妹/細佬分工合作
一個梳毛, 一個即刻用吸塵機吸毛
但都要睇兔兔驚唔驚, 因為有D兔兔會驚吸塵機聲
我聽朋友講,佢地換毛換一季嫁:046:
我唔知係唔係真
smallpotatofung 2011-11-27 05:54:46 PM

回復 13# 的帖子

謝謝你們解答我3個月大的bb兔甩毛的問題,
真係好擔心佢會有d咩事啊  :053: :053:

快速發帖