平日小B好鐘意出黎玩, 但今晚成日縮係個籠度唔出黎 (縮到好似個毛毛球咁~ )....
想請教下各位兔爸, 兔媽, 會唔會同天氣轉凍有關呢???
thx~~
傘仔)) 2010-10-28 11:07:55 AM
聽聞18-22度是兔兔最舒適的溫度.....
聽聞兔兔怕熱多過怕凍......

昨天氣溫雖然低左D, 但都有16-7度卦, 理應唔會因低左DD氣溫而縮到一舊........我用COMMON SENSE來睇。

會唔會你屋企周圍都好當風, 只有個籠最無風??
wm20472 2010-10-28 11:48:45 AM
都有可能, 你摸吓佢耳仔凍唔凍, 有需要係個籠圍毛巾保暖
katy)) 2010-10-28 12:13:32 PM
飲食和便便有冇異常?!

兔兔幾大??
如果係BB請注意保暖(抵抗力弱),同埋食物可以加量 (儲熱量保暖)
平時比佢晒下太陽,多D運動..

raywong521 2010-10-28 12:29:54 PM
若果係當風位,就要遮一遮,呢個溫度,其實兔兔會幾舒的,不過,唔可以比風直接吹~=
claudia_ji 2010-10-28 01:43:52 PM
小B就快三個月了~
我都有用毛巾幫佢擋風, 佢D便便都正常, 但佢食少左兔糧(平時比兩匙佢, 佢都同清食得好快)
而佢耳仔都係暖~

好慘呀, 買左佢快一個月, 佢都係未肯比我抱, 一預備抱佢, 佢就跑走.... 唉....:050:
katy)) 2010-10-28 01:53:16 PM
小B可能知道呢度冇兔搶野食,所以慢慢食掛∼∼(呀B而家都係咁)
慢慢來啦,等佢信任你先∼ 唔係一間怕左你XDD
raywong521 2010-10-28 02:40:32 PM
原帖由 Claudia_Ji 於 2010-10-28 01:43 PM 發表
小B就快三個月了~
我都有用毛巾幫佢擋風, 佢D便便都正常, 但佢食少左兔糧(平時比兩匙佢, 佢都同清食得好快)
而佢耳仔都係暖~

好慘呀, 買左佢快一個月, 佢都係未肯比我抱, 一預備抱佢, 佢就跑走.... 唉....:05 ...

有d兔兔係hea糎架~我隻啤啤都係咁,分開兩,3次左右

呵呵~好多兔兔都唔鐘意比人抱架,由佢係反轉佢地,比d耐性啦~每日都抱下佢,抱完就比小小著數佢,等兔兔習慣下,一個月好小事,但若果唔持之以恆,兔兔可能一世都唔比抱架~
天才文仔 2010-10-29 12:11:34 PM
係囉,呢兩日的確係懶咗.
懶惰的兔~~

claudia_ji 2010-10-29 04:14:22 PM
好多謝各位的意見~~:002:

小B佢太細個, 所以好多時候都超緊張, 成日都好驚佢病,
有一次摸到佢耳仔好熱, 呼吸好急促, 好擔心情況底下, 夜媽媽帶左佢睇急症,
醫生睇完佢之後, 話佢好健康, 好正常..... 我聽完之後都O左咀....

原來係我自己緊張過頭, 擺左烏龍, 無端端又洗一筆(雖然醫生已經好好心, 收平我一半, 我都唔好意思要佢趕返去).... 但最緊要都係小B無事
claudia_ji 2010-10-29 04:16:04 PM
原帖由 天才文仔 於 2010-10-29 12:11 PM 發表
懶惰的兔~~

好CUTE呀, 你隻兔兔~~:021:
small_tra 2010-10-29 10:47:33 PM
原帖由 天才文仔 於 29-10-2010 12:11 PM 發表
懶惰的兔~~

好舒服丫見到佢訓得~!

搞到我都想訓覺tim~!
emily_520825 2010-11-4 12:52:11 PM
我個隻都係叫小B 喎 haha :053:
一個月你就想抱? 我隻仔養左兩年而家先叫做乖乖地俾我抱.....一陣~
佢呢幾日都好lazy 喎~死日都訓到死豬咁可能真係凍左

快速發帖