冬天問題先...我想問下你地D兔兔會唔會訓係籠入D毛巾上面架?? 因為我幫奶茶po左毛巾係到...但係佢都唔訓係D毛巾到...成日都淨係見佢訓係個toilet上面,我驚佢凍呀....有D咩方法可以令佢訓係D毛巾上面...

之後就係尿尿問題...奶茶佢一直都好乖架...淨係會係toilet到all尿...但係黎一個星期已經係廳到all左一次...琴日又係籠入面D毛巾上面all左一次....點解會咁既???#^73^#
katy)) 2010-10-29 03:28:34 PM
呀B係唔鐘意訓毛巾GE~~ 佢覺得阻訂會咬開佢.. 所以我會喺籠外舖布

好多兔兔都鍾意訓廁所…#^3_002^#  呢個真係冇辦法,唯有見到就叫返佢落黎...

至於尿尿問題… 你隻兔兔做左絕育手術未?!
chercher422 2010-10-29 03:36:18 PM

回復 2# 的帖子

唔係wo....通常我放佢出黎玩既時候會po d 毛巾係門口...佢又鬼咁鐘意訓係戈D毛巾到wo...篇篇就係唔訓係籠入面D毛巾到....哎....

未呀...佢而家10個月大啦...不過佢係女仔....我霖住等佢一歲多先幫佢做絕育
katy)) 2010-10-29 03:42:57 PM
係呀... 呀B都會玩(?)毛巾 但係唔鍾意瞓喺上面,但係佢又好鍾意訓我會枕頭 #^31^#

因為妳囡囡未絕育,所以會周圍尿尿黎霸地盤~#^51^#
PS: 十個月已經可以手術GA LA,留意下到佢一歲果陣天氣仲凍唔凍,太凍唔好做住~
光之天使)) 2010-10-29 03:44:18 PM
其實如果兔兔凍,佢會自己訓上d毛巾度,
不過亦有d兔兔係唔鍾意毛巾(應該話大部份兔兔),
咁你就可以將d毛巾舖住個籠(好似整個套蓋住個籠咁)
唔好比d冷風吹入籠,當然亦要留返少少位等空氣流通~

其實如果可以,最好放兔兔出黎,佢會自己搵個舒服既位訓~
當然,你都可以係廲出面.兔兔經常停留既位置舖幾塊毛巾,
等兔兔可以坐係上面訓~

另外,坐廁所既問題
如果兔兔只係岩岩去到你屋企一段時間,
係好正常架~因為廁所有兔兔自己既氣味,係佢地覺得最安全既地方,
過多一段時間,佢熟悉左你屋企,就唔會成日坐係廁所上面架喇~
呢段時間你最好不要打擾佢,由得佢啦~大約2-3week應該就唔會成日坐~

至於尿尿問題,
1. 可能發情,開始霸地盤 - 只有盡早desex可以解決
2. 初到貴境,要畫自己既地霸
3. 可能你屋企有d咩改動,留佢不安/唔高興

最好一留意到佢想尿尿(坐定定,patpat微微向上,尾仔向上彎)
就要叫停佢,即刻抱佢返入籠廁所上,
如果佢已經尿左,就要鬧佢+罰坐監~
一定要教,如果唔係以後可能都會周圍尿尿架喇~

當然你都要諗下屋企係咪有d咩令佢會變成咁啦~
光之天使)) 2010-10-29 03:47:21 PM

回復 3# 的帖子

如果情況係佢唔鍾意籠入面既毛巾,
你可以試下照舖毛巾先,
但預留一d無毛巾既位置,e.g.一樓舖毛巾二樓就唔舖~
又或者打橫舖一邊另一邊唔舖~

咁兔兔如果自己凍就會識得去訓~

(我家total都唔鍾意訓毛巾/軟墊,一向只會坐唔會訓,
但呢兩日天氣凍,就見佢成日訓係d軟墊上面喇)
raywong521 2010-10-29 06:45:55 PM
我都驚隻女凍,想比毛巾佢訓,佢同條毛巾好似有仇咁.....又咬,又掉:046:
phyllisiloveu 2010-10-29 10:01:18 PM
我果隻仲麻煩, 我釨心俾個BB枕頭仔俾佢, 仲係PeterRabbit嘅, 點知佢一個唔該就痾dook尿落去! 哎............
l25)) 2010-11-29 12:15:53 PM
開始時我放毛巾佢都有疴尿同咬開條毛巾,我就不停放毛巾入籠到,不過我就用毛巾入面包一片磁磚有點重量,再用腳墊將條毛巾的一邊壓實,試左幾日佢就無再咬同疴係條毛巾,當條毛巾系籠的一部分

快速發帖