我家兔兔天剛絕育,我問:護士叫我將草粉天分4-6 次餵,但是否要半夜起牀來餵牠?如不需要,整晚6-7 個鐘會否餓親佢?會否腸停?因牠現在完全不吃草,我驚牠半夜也不會主動吃,怎辨?
wesky 2010-11-8 09:31:56 PM
完全不吃草須要定時餵草粉
約4小時一次
另外, 可以鋪多些草在籠內
raywong521 2010-11-8 09:36:01 PM
可以比菜兔兔食,有水有纖維,睇下兔兔肯唔肯食~

同埋個草粉可以溝稀小小,順便比兔兔吸收水份,唔夠水份都容易腸停

你睇下佢係咪乜都唔食,若果係既話,就起身餵兔兔食一次草粉
miffymiffy 2010-11-8 10:17:48 PM
剛剛粉,但牠不太吃,餵了45 分鐘,才吃了10 枝,唉!
wm20472 2010-11-9 08:07:56 AM
miffymiffy, 加油呀~
若有人可以幫手, 一人捉住佢一人餵應該會餵得快d
twpig 2010-11-9 08:50:50 AM
你要餵草粉餵到兔兔完全像以往般食草為止
可能麻醉藥末過所以兔兔無胃口食草同草粉,不要太擔心!!
miffymiffy 2010-11-9 10:01:12 AM
今早大戰了近一個鐘,只餵了一枝,唔知係唔係加了益生菌,佢唔鍾意!今早吃了少量菜(2pc),我想抱牠出來餵藥,餵草粉,牠又反抗,發哂脾氣!真係頭都大!
raywong521 2010-11-9 10:47:28 AM
若果兔兔唔係食野,草粉一定要餵架,我隻兔兔好鐘意益生菌,搶住飲....有d兔兔對食藥,食草粉係會發脾氣,不過,兔地無胃口,唔食野,一定要餵到兔兔正常食返野為止,若果兔兔有進食其它食物,先可以將草粉減量

快速發帖