1P 幣
因為我星期6要帶兔兔去睇vet
我想問兔袋入面/要帶d咩呢??
raywong521 2010-11-24 11:42:17 PM
可以墊塊尿片,之後再放d草草入袋

若果搭公共交通公具,可以係寵物袋出面,套多個大環保袋,咁就唔使驚比司機趕落車
兔霧草;)餅姬 2010-11-24 11:57:03 PM
原帖由 raywong521 於 2010-11-24 11:42 PM 發表
可以墊塊尿片,之後再放d草草入袋

若果搭公共交通公具,可以係寵物袋出面,套多個大環保袋,咁就唔使驚比司機趕落車

咁水個d呢??洗唔洗放幾粒糧-.-
raywong521 2010-11-25 12:19:03 AM
糧早晚兩餐架嘛...出街唔使帶架啵

放草係令到兔兔安心d同埋佢餓果陣有得食

水你可以放,我都有袋定樽水,去到疹所比佢飲,不過,兔地唔肯飲

我唔會放係個袋度,我驚個袋郁黎郁去,個水樽d水滴濕兔兔佢仲唔舒服..
hamster1013 2010-11-25 01:08:29 AM
你隻兔兔幾大呀?
6個月以上就擺幾條菜喺個袋入面,
不過, 兔兔通常都係唔會食~
irene 2010-11-25 02:28:03 AM
我會先放尿片0係底,之後放草..另外我會加少少糧入去比佢食,氹下佢(會坐定d)..另外我會再擺幾條菜入去當吸收d水份..就唔帶水樽(除非要出門好耐la~)
claudia_ji 2010-11-25 11:52:58 AM
我之前帶小B去睇獸醫時, 個vet叫前一晚將支水雪入冰箱(雪到變冰),
之後用毛巾包住支結左冰既水樽, 放入個寵物袋度(**記得要固定好, 唔係會壓親兔兔**)
因為vet話兔兔係搭車過程會好驚,佢驚就會自己發熱.....

咁做係為左避免 兔兔因為太熱而係袋入面中暑,
用毛巾包住既冰水樽可以幫兔兔降溫,
記得冬天, 夏天都要咁做, 唔駛擔心會凍親兔兔,
因為兔兔鐘意凍多過熱....

**記得用毛巾包住支冰水樽**, 當然仲有草草啦~~
HOPE THE INFORMATION COULD HELP YOU ~~ ^O^
PILLOW.MA)) 2010-11-25 02:03:01 PM
原帖由 Claudia_Ji 於 2010-11-25 11:52 AM 發表
我之前帶小B去睇獸醫時, 個vet叫前一晚將支水雪入冰箱(雪到變冰),
之後用毛巾包住支結左冰既水樽, 放入個寵物袋度(**記得要固定好, 唔係會壓親兔兔**)
因為vet話兔兔係搭車過程會好驚,佢驚就會自己發熱.....

咁 ...

咁咪好迫?
claudia_ji 2010-11-25 02:51:55 PM
原帖由 比露 於 2010-11-25 02:03 PM 發表

咁咪好迫?

都係嫁.... 或者可以買個細size既水樽,或者個寵物袋買大d
我果時帶小B睇急症, 匆忙底下買左個狗仔袋...=="
兔霧草;)餅姬 2010-11-25 11:32:23 PM
我知要帶咩去啦;>thx
Wandywan 2011-8-5 09:40:03 PM

我係新手,唔知兔袋好,定係手提兔籠好?

我係新手,唔知兔袋好,定係手提兔籠好?因有時需要帶佢出去.:002: :002: :002: :002:
小小夕 2011-8-5 09:47:54 PM
我個陣帶佢地睇醫生 放毛巾做低  汁D草..    跟住放左個冰種落去 毛巾同毛巾夾住..

我用個D袋好大個=.=
lenmui)) 2011-8-6 12:05:21 PM
你可以買d細冰種, 咁就唔會好迫
但記得用毛巾包住
呢d天氣出去, 兔兔好易中暑
所以要做好措施呀

快速發帖