痾水

栗子)) 發表於 2010-11-25 21:48|只看該作者|倒序瀏覽|打印
栗子約1-2星期前食左尿片同1條手指公長度既蘋果木
便便小左,容易累,睇左醫生照左x光(照唔到條木)
醫生話栗子條腸運作慢,有痾水情況都唔出奇
開左橙汁+益力多+蘿蔔糕+止痛藥+草粉
上星期日覆診,醫生話栗子冇事好返,開始排尿片殘渣
栗子一直有黃金便,..只係飲水小左
醫生話可以俾幾粒糧,叫我開草粉時
餵多d水俾栗子飲.我都有做到約1比4-5
但到而家都仲有痾水情況(幾滴)
最近都係俾菜多,糧只係幾粒什至冇,我冇俾有糖份佢食,
幾星期前餵過蒲公英,之後都停左冇餵
會再約其他醫生,,我想知::

什麼情況下會令兔兔痾水?
兔兔會唔會漏尿?

栗子d屎屎

栗子d屎屎

2日之痾水量

2日之痾水量

wesky 2010-11-25 11:20:14 PM
條毛巾係鋪俾佢訓?? 有少少尿積唔出奇
點分到係由肛門排而唔係尿道排??
硬便正常大大粒, 腸胃就無咩問題
栗子)) 2010-11-25 11:32:35 PM
原帖由 wesky 於 2010-11-25 11:20 PM 發表
條毛巾係鋪俾佢訓?? 有少少尿積唔出奇
點分到係由肛門排而唔係尿道排??
硬便正常大大粒, 腸胃就無咩問題

栗子會食尿片,毛巾代替尿片
每日每次幾滴,我張床,地下,毛巾都有
所以我想知兔兔會唔會漏尿?
wesky 2010-11-25 11:43:30 PM
不如拎 d sample 去診所化驗下係咪尿黎
光之天使)) 2010-11-26 10:41:13 AM
圖2果d情況我覺得算正常,
我total都係訓毛巾架~
佢都會有呢個情況,其實唔一定係尿黎架,
有時佢地食盲腸便,都可能會唔小心整到地下污糟~
況且你張相係"2日"既份量,唔算太誇限

其實佢飲食如果正常返,我覺得唔需要太擔心
firen_freeze)) 2010-11-26 11:16:50 AM
靚靚的黃金屎!~

粟子似乎好健康.

MAX上年食左一粒紅棗核,好大粒俾佢咬碎吞左......挖佢個口都挖唔到出黎....我果次俾多D草同菜佢等佢自己排返出黎咋.....記得果時日日CHECK實佢有冇奇怪的屎屎,嚇到我...

不過兔兔自己好似一D事都冇咁,你都唔好咁擔心

快速發帖