岩岩我幫兔兔換屎果d..
跟住佢出左泥..痾左粒便便係客廳.
咁我就話佢..打佢pat pat 一下..
跟住佢就胡左一聱..
係咁跑去我度係咁企圖咬我..咬唔倒手指就想咬腳
我企左起身佢就望住..唔敢行過泥..
但就啤住我..
我冇比佢咬親..不過我之後唔係好敢掂佢..
我坐左係度望住佢..係喊左出泥..佢就係一段距離ge地方望住我..
平時ge起居都係我幫佢ge..
佢e家岩岩6個月大..養左5個月喇..
我真係唔明..
明明係佢做錯..平時我都咁鍚佢..
佢竟然想攻擊我....
一諗番果一下..真係好心痛..
真係冇諗過佢會咁對我..
我之後應該點.?
唔好掂佢.? tum番佢.?
定唔好再打佢..
唔逐大家幫下手啊..
Futagoza_Kaniza 2010-12-6 01:12:58 AM
痾左粒屎je, 又唔係尿. 兔兔係邊食邊痾嫁,
你覺得佢咁做唔岩, 最多都係鬧佢, 之後罰佢返入籠, 唔可以郁手打,
兔兔好記仇, 記得你有打過佢既動作,
過一陣可能唔記得,
但下次再郁手就一定會記得果個動作
ching` 2010-12-6 01:19:35 AM
咁我之後應該tum 番佢?
因為我聽人講..如果罰佢番入籠
慢慢佢就會唔鍾意番入去..
之前買兔兔番泥果陣個sales叫我打佢patpat
我先咁做..
我e家唔知點好;(
Futagoza_Kaniza 2010-12-6 04:00:34 AM
屎真係冇得控制. 出嚟痾左尿先罰啦.
隻隻兔仔都鍾意出嚟玩嫁啦. 你唸下係野外會唔會有籠困住佢地?
賣兔sales有9成都信唔過同埋會當兔仔係貓狗咁教. 唔好聽佢地講呀.
總之而家佢出嚟冇賴尿或者咬野, 就由得佢玩啦.
我屋企隻兔仔都係咁教. 而家放佢出嚟玩,
佢一急尿就會一支箭衝番入個籠度痾, 好少賴出嚟.
佢玩完返入籠咪掃番d屎囉.
fishbu 2010-12-6 04:20:15 AM
=__= 果個sales係咪細個比人打得pat pat多呀...
我隻BB係出面屎屎完全冇問題,,因為呢樣野兔兔係好難control
總之佢冇係出面尿尿已經係好叻架啦
你想tum番佢咪摸下佢頭仔呵番囉,,
再唔係請佢食粒心愛既零食就咩事都冇架啦, XD
katy)) 2010-12-6 12:35:02 PM
兔地唔接受硬功... 嬲緊零食出動就開心哂GA LA~#^11^#
點壞都唔可以打, 最多大聲D鬧佢. 用手指指住佢

而家開始訓練佢出黎玩要去廁所大小,放佢出黎,隔2,3分鐘抱佢返廁所一次,再加長時間,佢就知大小要返去喇!
Riela)) 2010-12-6 12:43:12 PM
sales講野真係信1成好勒...#^81^#
兔兔算係記仇既生物(不過有時轉頭就唔記得), 你打過佢, 會嬲你一陣
平時比比曳我最多都係"no"佢, 唔聽就按住佢肩拉走佢
太大動作真係唔敢, 怕佢亂踢拉傷

你想教佢屎屎要好有耐性, 不停係佢面前執返入廁所
係長期抗戰, 因為佢覺得周圍屎唔係錯#^78^#

比比我教左成個月都仲係會一面食一面屎
但係唔食野個陣又識去廁所解決, 好神奇#^71^#

個人覺得, 只要佢唔周圍尿就夠, 尿就真係要罰
屎就... 都係我地兔奴搞掂佢啦
ching` 2010-12-6 04:30:00 PM
哦..原來係咁~唔該曬
不過我好驚佢之後仲會嬲我,唔理我or 再想咬我;(( 佢好惡咁款~:077:
katy)) 2010-12-6 05:37:50 PM
咬得多,就識避GA LA :040:

其實兔兔都係細路仔,你鬧佢都會反抗GA...

妳見佢想咬人,要按住佢頭仔話佢,等佢知你係大佬...

有陣時佢樸出黎只係緊張JA~ (例如: 哇, 有菜菜/零食!)

當然妳個CASE係:: 兔兔唔知做咩比人鬧,所以咕妳

ching` 2010-12-6 07:08:22 PM
哦~ 唔該曬;)
明白了~
咁如果我避佢佢係咪會以為我驚左佢.?.0.
katy)) 2010-12-7 12:00:30 PM
如果佢咬你,你避佢+按住佢/抱住佢,佢試多幾次呢個方法冇用都唔會咬 (但係佢就蝦兔爸屋企人,因為佢地多數避唔到 / 比佢咬,話反正着哂長衫長褲咁WO XD)
ching` 2010-12-7 12:39:44 PM
哦~ 好的 ;p
明白了~:040:
elvisli 2010-12-7 12:43:26 PM
你記住...係你眼中可能係錯...但係動物眼中大小二便只是本能..對他來說是正確做法

你斷唔可以用人類的思維套加於一隻不知天高地厚...智商兩三歲既小兔兔

你打佢,佢可能會更加唔聽你教...你打佢佢可能會一世記住

寵物唔同男朋友...唔係佢錯你就要佢哄番你..那是你的寵物..就是要你寵愛

養狗可能你會有回報..狗狗可能會主動要你陪佢玩

但養兔兔可能一世都唔會有回報...所以養兔既主人都會叫自己是兔奴...

但當有一日你感覺到他是需要你的時候..那雒喜悅是筆墨不能形容的

其實只要兔兔肯去廁所尿尿..7成以上大便都識去廁所去...就已經好叻仔了

記住要加多10倍耐性照顧你的寵物
ching` 2010-12-7 08:12:21 PM
嗯 ;p 明白~
不過我冇比廁左佢..因為佢唔係係一個固定地方痾...所以要企格網;<<<
如果佢e家岩巳6個月..訓練佢用會唔會太遲..?:050:
long~spirit 2010-12-9 08:07:43 PM
原帖由 ching` 於 7/12/2010 08:12 PM 發表
嗯 ;p 明白~
不過我冇比廁左佢..因為佢唔係係一個固定地方痾...所以要企格網;

其實沒論點講,錯不在佢,你要知佢係動物,動物有自由做自己既野,唔一定要聽人既命令,所以可以做既係不斷諗方法解決或就佢既天性,同埋企格網比著你長期踩住,你有咩感受????養動物想的不是只為自己鍾意和方便,而係要互相尊種,互相愛對方,希望你明白!!!!如果因為怕麻煩而咁做...........你的心並不是真的愛動物!!

快速發帖