1P 幣
我有時見到d兔友打d pet shop 如埋草ge..簡稱(?
我都唔知係唔係簡稱(代號)..不過唔係好明-///-  唔知有冇兔友可以講一講本身個名(草都係)同個地址-////-:008:

同埋草係用訂ge.?.0.
訂ge好d 平d 定係點..?.0.食開oxbow 的~
係唔係一定要買出街袋比兔兔 如果唔係睇e生果陣又應該點.?.0.
兔協難0難去ga ?.0.
仲有  我想知道i x rabbit 呢間好唔好ga.?
因為我隻兔兔都係呢度買ge..好健康;)
如果唔好下次唔再去果間lu~:017:

唔好意思..因為本人理解能力欠佳..所以都唔明其他兔友打果d /____\

smallsuishan 2010-12-7 01:57:47 PM
其實草個Part.. 我唔係好get到你想講咩......

如果你隻兔兔係係個度買
我相信好多兔友都強烈建議你帶兔兔去body check
因為個度太多病兔

兔協係旺角 你上網搵佢個地址啦
係朗豪坊後面個條街

下次買咩????買兔仔??
我諗買多隻你遲下先啦
你花多D時間照顧下而家呢隻兔兔先..
因為養多唔係一件易事

出街袋 我個人認為屋企點都應該有1個
萬一兔兔有咩唔舒服都可以帶到佢睇醫生
Riela)) 2010-12-7 02:16:18 PM
呢間野... 差唔多以病兔聞名
有冇帶過兔兔去body check? 冇就要快

出街袋係一定要1個旁身, 可以自己diy唔一定買

草不外乎分 t 同 a 草
t = timothy, 係兔兔既主食
a = alfalfa, 係俾六個月以下既幼兔食

timothy有分1st同2nd cut
1st比較多枝, 對牙仔有益
2nd比較嫩, 但係醫生只建議高齡兔食

草商大牌子有 momi, oxbow, apd
比比就食開momi
ching` 2010-12-7 02:19:17 PM
i x rabbit 果度買草果d okay ga 可.?(因為我住果度冇曬貨:058: )
55我都就諗住帶佢去..不過要exam 完先..
姐係有時候兔友打x兔  ..係指..q兔廊..?定咩.0.:041:
我就係睇唔明果d...:059:  xdd
兔仔買左5個月 都冇病冇痛好大食..B)..不過最近牙仔好似太長..
不過我都見D兔友講要帶佢去BODY CHECK ~我有同baba 提過.不過佢冇理我:077:
PILLOW.MA)) 2010-12-7 02:19:59 PM
你講既簡稱係咪指T草A草?
T=Timothy hay 24小時食既草
A=Alfalfa hay 6個月以下小朋友食既草

至於pet shop, 有好多
你想知邊間?

草既話你買oxbow我唔清楚答唔到你
因為我買開momi

兔袋就點都要有一個係屋企
有咩事起上離要帶佢睇醫生都唔洗煩用咩裝佢嘛=口=

兔協係朗豪後面條新填地街度
個入口係唐樓果隻有條樓梯行上去
個位唔睇清楚好易MISS左

MK既PET SHOP冇間好=0=
你要買咩先?
買用品你格過價之後都OK既
買兔仔就唔好喇
買左既話都帶佢去BODY CHECK下好D
raywong521 2010-12-7 02:24:33 PM
我覺得果間野緊係唔多好啦~我見佢果度d動物多到呢~新買返黎要去body check,第時都唔好再買兔喇~若果你想再養一隻兔仔,都係遲d先諗,因為兔仔個地盆意識好強,要bonding,先學習兔兔點養,才再想下一步

兔協好易去~兔協都有oxbow賣,滿$300送貨

出街袋至少要有一個啦~若果唔係,到兔兔某日真係唔舒服,就可以第一時間出門口,唔洗左拖右拖
Riela)) 2010-12-7 02:29:37 PM

回復 4# 的帖子

其實買完兔兔返屋企body check真係好緊要
兔兔有唔舒服係唔會出聲, 收埋收埋咁
你唔熟兔兔既body language真係未必睇得出有事
記住睇醫生要打電話做booking架

x兔你已經估到, 其實都唔係難明, 行多幾轉金魚街就好易
ching` 2010-12-7 02:35:43 PM

回復 5# 的帖子

係丫係丫 就係果d xd 咁有個好似叫紅蘿蔔..同有個叫q兔廊..呢有冇簡稱..?呢d買用品都okay ga可.0.? 平時兔友們又會去邊買用品多.?.0.
咁如果要買兔要去邊買.0.(ps 我冇諗住咁快買的;p 我諗等囝囝一歲之後先算;D)
...聽大家咁講..我買倒隻健健康康ge.真係好好彩:044:
袋係唔係普通 pxt shop都有.?
有冇指定係兔兔ga.?.0.
ching` 2010-12-7 02:36:40 PM
我有聽人講mk 果d唔好啊...不過上網又冇話邊間好...
..我都唔知點解會去左果度買的...:044:
ching` 2010-12-7 02:39:37 PM
原帖由 Riela 於 2010-12-7 02:16 PM 發表
呢間野... 差唔多以病兔聞名
有冇帶過兔兔去body check? 冇就要快

出街袋係一定要1個旁身, 可以自己diy唔一定買

草不外乎分 t 同 a 草
t = timothy, 係兔兔既主食
a = alfalfa, 係俾六個月以下既幼兔食

...

timothy有分1st同2nd cut ...?!?!
..死la..我都唔知有分的......
會唔會一直都買左2nd cut...:077:
PILLOW.MA)) 2010-12-7 02:42:37 PM
袋既話PET SHOP就有
你去I X RABBIT都有架
不過普通 pxt SHOP你要睇返佢係唔係兔袋
一陣貓袋狗袋就大得濟
你芝麻咁細粒XD
PILLOW.MA)) 2010-12-7 02:44:20 PM
原帖由 ching` 於 2010-12-7 02:39 PM 發表

timothy有分1st同2nd cut ...?!?!
..死la..我都唔知有分的......
會唔會一直都買左2nd cut...:077:

如果你係買MOMI既話
佢袋身有寫明MOMI 1ST CUT定2ND CUT架
買果時都會問你要1ST定2ND
ching` 2010-12-7 02:45:37 PM
原帖由 PILLOW.MA 於 2010-12-7 02:42 PM 發表
袋既話PET SHOP就有
你去I X RABBIT都有架
不過普通 pxt SHOP你要睇返佢係唔係兔袋
一陣貓袋狗袋就大得濟
你芝麻咁細粒XD

@@ 原來仲有人知佢存在 xd:009:
同埋r記同 .咩8號..定唔知咩係咩同係邊ga.0.?
好似可以訂草/買草.0.?
PILLOW.MA)) 2010-12-7 02:57:50 PM
R記係咪statixn r?
係荃灣邊度就唔清楚
8 號係荃灣屯門元朗都有

有草賣
所以我諗唔洗訂下嘛(?)

ching` 2010-12-7 03:01:03 PM
.0. 搵日去睇下先 ;p thx ;p
唔該各位兔友~ ;):009:

快速發帖