1P 幣
救命呀~養左咖啡成個幾月~仲係周圍尿尿~成日都要成個籠洗~有咩方法~"~?
一個星期放一日假想抖下都唔得~要洗籠~
佢d指甲勁長...又唔敢同佢剪...點算?:050:
aina 2010-12-8 12:20:52 AM
唔敢剪一係比錢帶佢去兔協剪
去廁所要慢慢教, 有D一世都唔識, 有D一學就識
wesky 2010-12-8 12:24:28 AM
未識去廁所,又成日俾尿整污糟個身,可以買闊條木板鋪底
教識去廁所後移除
fishbu 2010-12-8 12:29:39 AM
不如講下你點教咖啡既?
raywong521 2010-12-8 12:47:21 AM
養動物係需要d耐性架啵~去廁所,唔一定學得識架,我養過4隻兔仔,基本上佢地係籠果陣,佢地都係識得去廁所,慢慢教啦~去兔兔寶典睇下,睇下仲有無方法教兔兔上廁所

尿尿就係我負責教,只要見到佢地有想尿尿既舉動,我就會立即推佢地上廁所,只要兔兔佢地記得上廁所尿尿,我就會比粒粒

痾左去第二度,我會鬧佢幾句,立即抺左d尿,同埋推兔兔去廁所

唔識自己剪,可以去兔協剪

兔兔唔識上廁所,其實唔止你洗籠,兔兔成日訓係自己既尿尿上面,對皮膚都唔好架,係佢未學識去廁所既時候,要用墊料
Riela)) 2010-12-8 09:30:42 AM
唔係每隻兔兔都會"學識"定點去廁所
好運既, 幾日會識, 唔好運train成年都可能未識

佢尿錯位其實你要"立即"抺走, 再用醋除味
除味係好緊要, 唔可以懶, 一星期做一次係唔夠
兔兔好中意係有自己尿味既地方解決, 所以一定要即時, 至少每日做
傘仔)) 2010-12-8 09:44:08 AM
其實, 如果屋企每日都有長時間無人在家, 我諗要教識兔兔上廁所會難D。因為教去廁所的重點是, 一見佢痾錯位置就要抹除, 重要即刻帶佢去正確位置上廁所........  如果你地無人在家, 佢痾錯又無人指正佢,可能佢唔知自己痾錯.....
月愛貓貓兔 2010-12-8 10:07:43 AM
原帖由 傘仔 於 8/12/2010 09:44 AM 發表
一見佢痾錯位置就要抹除, 重要即刻帶佢去正確位置上廁所........  如果你地無人在家, 佢痾錯又無人指正佢,可能佢唔知自己 ...

贊成呀,
其實最好係買佢番黎果幾日
全日睇住佢,佢一痾錯,
你就即刻用酷抹.
用紙巾將佢d尿抹走
放係廁所...佢就知下次要去廁所痾
呢個方法要用一段時間
等佢習慣下
fatfat 2010-12-8 11:11:01 AM
我兔兔都學左一個星期
個個都要返工~做唔到抹既動作~
之後係網上search左資料
要留意佢鍾意係邊痾~
之後個廁所就放果度~

我個仔個廁所轉過好幾次位~
之後發現佢鍾意一路食一路痾~
就放左係草架隔離...佢就識左啦~
岩岩有果時...佢仲以為係床~ 係上面訓#^51^#
berki 2010-12-8 01:51:30 PM
原帖由 fatfat 於 2010-12-8 11:11 AM 發表
我兔兔都學左一個星期
個個都要返工~做唔到抹既動作~
之後係網上search左資料
要留意佢鍾意係邊痾~
之後個廁所就放果度~

我個仔個廁所轉過好幾次位~
之後發現佢鍾意一路食一路痾~
就放左係草架隔離...佢就識 ...

你隻兔兔好可愛呀!!!
我本身都係放草架隔離
佢唔識去-.-
之後放多個廁所出籠(我用籠+欄養)
佢又識去出面果個, 哈哈
隻隻兔仔都唔用性格嘛~
emily_520825 2011-1-4 03:40:05 PM
我見你用0個種籠.....如果兔兔唔識去廁所係勁難洗既....因為0的尿會stick係0的'啦'到....你應該用一0的平底既籠...係4個角放貓沙 (佢地通常鍾意係個角到去) 再係上面放bedding....咁0的bedding 同貓沙會給水...兔兔又唔會俾佢自己0的尿整濕, 你只要用細掃把每日掃走0的bedding 同貓沙就得...唔太濕唔駛日日洗籠

你把有佢地0的尿尿既貓沙放係廁所等佢認得自己0的味....再留意有無邊到佢成日屙就放個廁所係0個到......再用心0的就教到架啦~
不過第一樣你想方便自己既就係換左個籠先 haha:037:

快速發帖