豆丁有兩個壞習慣, 如下:

1) dum地
豆丁仔日日dum地, 不分早晚, 不分地點, 好地地都dum, 問佢咩事, 佢又唔彩我, 摸佢頭仔啦, 攪下佢啦, 只係變波仔, 我走後, 又dum過, 佢似有野唔like, 但我又唔知係咩野, 大家有冇經驗呢?

2) 飽暖思淫慾
家有兩絕育男, 豆丁仔是其一, 平時好地地, 兩隻絕育男會互相依偎在一起, 互相lam頭仔 lam眼仔, 但....豆丁會無先兆下騎上棉棉身就un, 好采棉棉識走佬, 一會過後, 兩隻仔又friend番.
我每次見到都立即叫停, 捉開豆丁. 有什麼方法可以令豆丁以後都不做這個不雅動作呢?

Riela)) 2010-12-8 10:20:08 AM
一係發脾氣, 一係環境周圍有野令佢驚

有可能隣居買左貓狗之類, 佢感覺到周圍多左要協都會驚
比比都試過玩得太開心, 迷路唔識返籠... 於是摺埋一舊又不停拍地#^68^#

發脾氣可能係話你陪佢唔夠
uumeme 2010-12-8 10:31:25 AM
最近可能環境變左, 平時玩開的地方放了張餐桌, 可能因此發脾氣. 唉!:036: 豆丁日日都有野唔like, 好難滿足到佢.:063:
meimei 2010-12-8 12:10:55 PM
2)唔緊要架.佢哋玩吓咋.我個2隻(一仔一女)都已絕育,但都間唔中會有咁情況,你一見到就分開佢哋,再話下佢就會少D咁啦(你話多幾次佢會記得唔可以咁架)~~~
:014:
raywong521 2010-12-8 01:52:37 PM
un呢個行為可以係遊戲,又或者佢要做大佬咪un對方囉~我果對兔兔一男一女,巳絕育,巳經無左呢個行為喇

dum地,我阿仔都成日做,通常佢唔滿意,緊張,都會做,連我餵糧餵得慢左少少都dum架:043:
ching` 2010-12-8 02:46:24 PM
原帖由 raywong521 於 2010-12-8 01:52 PM 發表
un呢個行為可以係遊戲,又或者佢要做大佬咪un對方囉~我果對兔兔一男一女,巳絕育,巳經無左呢個行為喇

dum地,我阿仔都成日做,通常佢唔滿意,緊張,都會做,連我餵糧餵得慢左少少都dum架:043:

笑左 xd
果然好有性格 ;p:057:
月愛貓貓兔 2010-12-8 09:49:31 PM
好彩我芊芊好乖,冇dum 地
除左鐘意係個籠度不停轉

快速發帖