有日我上淘X!發現兔兔同小倉鼠都可以買到,當初我唔唔信,心唸有咩可能會寄到,點知真係可以而且價錢超平,我覺得佢地好慘呀!d兔兔得一兩月超細,就要長途跋涉,對佢地泥講一定好辛苦,賣家仲要唔教人正確既養動物方法!就咁賣左就算,希望買佢既主人會好好愛惜同埋用正確方法殖養佢地la!唔知點解我覺得d買家買佢地反去只係覺得,呀!咁平咁得意,等我有買隻先!根本就冇唸過點樣養佢地先岩!平過只係我估係咁姐,希望唔係la!呢個世界真係無奇不有!動物都有生命點解得唔到專重

PILLOW.MA)) 2010-12-8 04:30:28 PM
淘X?! 寄條屍離呀?!
咁樣賣都得既....
twpig 2010-12-8 04:31:43 PM
唉~有d人為了賺錢什麼都做得出的.
正如為了什麼變態市場而拍攝那些虐待動物片咁~:050:
pooh2347 2010-12-8 04:41:52 PM

回復 2# 的帖子

係呀!我見到有d賣家仲話!如果寄既途中死左,只要買家俾多次郵費就可以再次寄多隻俾你!我覺得呢句說話好不負責任:013:
fishbu 2010-12-8 04:42:16 PM
之前我都見到..真係好得人驚..
唔知佢點寄..諗都唔敢諗
pooh2347 2010-12-8 04:46:42 PM

回復 3# 的帖子

如果有動物警察就好la!專係保護d動物!咁佢地就唔會再受傷害

hkrchei2 2010-12-8 04:51:18 PM
... 佢地都唔會重視小動物既生命... 只會顧賺唔賺到$$$

我親眼見佢地係街賣小兔兔...只係$10-30... 好多人買...
d 小朋友捉住兔兔對耳朵... fing fing fing... 仲好開心咁...
我當時... 呆左...
raywong521 2010-12-8 05:04:36 PM
我覺得大陸真係幫唔落架~對動物真係一d都唔尊重,大人係咁,細既又係咁,睇佢地為錢,乜都做得出,毒奶都做得出手,唔好講動物權益

皮草生剝,通街食龍虎鳯,抽熊膽,一刀死得去,巳經係福氣
karen195 2010-12-8 05:31:18 PM
香港政府有法例,生物,生口唔可以過海關。
有上網買東西的人都知道,例如樂天海外市場,有寫明香港不可以透過郵購買入的商品種類。
但我唔知佢咁寄可能犯法,我都唔知佢點避過海關,冇扣起貨。

而且大陸都仲好流行食兔肉,國內d人買返去,用黎食都唔出奇...

berki 2010-12-8 07:00:26 PM
我都有睇過呀
只可以同省寄架咋
或者同城市自己去拎
但係果d都有教點養兔仔喎

當然我都見到唔少賣under $100的
教人用手拎住兔兔耳仔.........:046:
Pamela_peony 2010-12-8 07:47:25 PM
大陸o的人有乜做唔出,
人都可以害,佢地又點會識專重乜野叫做生命
月愛貓貓兔 2010-12-8 09:59:21 PM
佢地直頭係冇王管..
好贊成樓上的動物警察
syl 2010-12-9 01:21:20 AM
有時係文化差異同價值觀既問題
好似話, 某d冷血動物需要比老鼠仔佢地食,
我地可能冇乜野, 聽完就算, 仲可能覺得老鼠好恐怖...
但當聽到有人話, 比倉鼠佢地食既時候
我地好自然會起憐憫之心, 覺得佢地冇人性.
同樣都係幾蚊既動物, 都可以有咁大既分別, 一d比人錫一d比人食

其實大陸人聽到我隻兔$3xx 佢眼都突埋.
佢地認為兔仔只係好平既野(家兔around $30), 什至係食物 (就好似豬牛雞一樣)
道理同我地對待老鼠和倉鼠一樣

當然我絕對唔認同佢地郵寄動物同虐待動物
只係我覺得大家都應該理性d 去分析佢地點解會咁,  
然後去諗下點樣影響身邊既人對動物既心態
好過一尾踐踏佢地~

快速發帖