1P 幣
放兔後的清理前後有咩要準備?
如果滴revolution 預防蚤, 去邊到買?
放兔前滴, 定放兔後滴?
咁放兔後要唔要沖洗腳仔, 定係揾濕毛巾抺就可以?
angelaska 2010-12-11 11:04:48 PM
我都好想知
雖然短期內不會同豆豆出街玩..~
月愛貓貓兔 2010-12-12 01:02:44 AM
原帖由 angelaska 於 11/12/2010 11:04 PM 發表
我都好想知
雖然短期內不會同豆豆出街玩..~

me too !!!~
有冇人知呀??
choi_ching 2010-12-12 01:16:30 AM
Revolution可以係獸醫到買到

最好放兔前1~2日滴,,,

我通常都會睇下兔兔腳仔污唔污糟 如果唔太污糟 我會就咁抹
如果太污糟 我就會搵暖水同佢沖下腳仔
wesky 2010-12-12 11:22:33 AM
份量點計,美國家兔協會會網有教,三個月滴一次作預防,滴係頸後面,乾左先俾佢行
http://www.rabbit.org/faq/sections/groom.html
唔識計的話,問醫生

每次放完兔,都用濕毛巾抹下身同手腳先放行
月愛貓貓兔 2010-12-12 01:31:23 PM
哦哦#^39^#
麻煩解答啦
寶寶龍 2010-12-12 04:57:51 PM
唔好意思,,我想問係咪淨係帶兔兔去街先至要滴Revolution??
wesky 2010-12-12 08:20:04 PM
就算唔出街都有可能生蚤
等你發現有蚤先滴又得,滴下預防又得,由你決定
寶寶龍 2010-12-12 11:42:16 PM

回復 8# 的帖子

原來係咁...唔該哂!!!#^52^#
慧威喂 2010-12-14 08:50:48 PM
好清楚呀, 唔該哂~^^
phyllisiloveu 2011-1-4 03:04:11 PM

我知呀!

起元朗PetLine有得賣, 因為佢有藥牌, 所以可以名正言順咁賣, 唔係水貨.

地址: 元朗谷亭街2號地下
電話: 24760681

隻藥係:
牌子-Pfizer
Revolution (selamectin)
Topical Parasiticide for Puppies & Kittens
<5.0 lbs
15mg
0.25 mL (60 mg/mL)

價錢:
獸醫上次收我行我淨係呢隻藥要$240
而家呢間PetLine賣緊密$140咋! 好平, 不過成日俾D獸醫轟, 因為搶晒D生意....:053:

唔係一定要出街前早幾日至黎滴, 可以平日每個月都滴(獸醫講嘅), 每個月嘅同一日滴一支仔起兔兔個頸背度就得, 好方便.
emily_520825 2011-1-4 03:48:11 PM
其實revolution 兔恊係唔suggest成日滴, 此終都係藥, 無必要都唔好用
你想放兔係係屋企放定係街....最好就唔好係街...係街既話要make sure 好安全
phyllisiloveu 2011-1-26 05:22:55 PM
獸醫親自對我說過,這個revolution是可以長期使用的。
大家可以考慮一下。
sammy)) 2011-1-26 07:19:29 PM
原帖由 phyllisiloveu 於 2011-1-4 03:04 PM 發表
起元朗PetLine有得賣, 因為佢有藥牌, 所以可以名正言順咁賣, 唔係水貨.

地址: 元朗谷亭街2號地下
電話: 24760681

隻藥係:
牌子-Pfizer
Revolution (selamectin)
Topical Parasiticide for Puppies & Kitte ...

吾知淨系味元朗個間PetLine先有得賣?
其他分店有無?

快速發帖