我諗緊好唔好係兔協申請做暫養家庭?
我屋企係大埔, 離兔協都幾遠, 唔知要唔要成日帶暫養兔返兔協?
兔協會唔會俾長期需要打針,食藥既兔去暫養家庭?
我都唔識打針同喂兔食藥, 難唔難?
阿蚊 2010-12-11 11:33:21 PM
據我理解, 病情穩定既病兔都會被安排到暫養家庭的.
不過佢地應該唔會安排畀新手/第一次做暫養既義工.
通常會留返係兔協等義工們方便照顧同帶佢地去覆診
或者安排畀經驗豐富既家庭照顧.
如果你真係有興趣, 可以同佢地溝通下. 最緊張有溝通架je^^
月愛貓貓兔 2010-12-12 01:04:37 AM
樓主有呢個心思都好丫
我就有心冇力啦...#^3_002^#
twpig 2010-12-12 09:09:17 AM
做暫養家庭一定要要對兔兔有基本認識.
同埋一定要懂餵藥,如果唔係兔兔萬一病左由誰去照顧?
ernie168 2010-12-12 12:15:19 PM
其實最緊要係諗清楚自己點解想做暫養家庭,因為兔協交隻兔兔俾你照顧,你就要承擔尼個責任好好照顧佢,我覺得責任重大架~
若果你諗清楚真係有心做,可以試下申請啦,唔使太擔心既,因為兔協都會評估返你既經驗等等,如果兔協真係覺得你合適做暫養,佢地亦都會根據你既情況&經驗而安排兔兔俾你既~
最緊要有基本既正確養兔知識同態度,其他護理方面既野可以學嘛~
我暫養緊隻可愛活潑既側頭兔兔~ CC
Riela)) 2010-12-12 04:26:36 PM
暫養家庭要先做好耐義工
同埋有一定養兔年資, 唔係想就可以做架
lunguide 2010-12-13 01:06:08 AM
我之前都有做暫養家庭,做咗年幾,但領養多一隻兔仔後停咗一排,其實唔一定要做好耐義工先可以做暫養家庭,兔協都係叫我做一日義工,做義工令我更清楚照顧兔仔的技巧,其實雖然係唔可以揀暫養GE兔,但兔協會按你GE情況、經驗而安排合適GE兔仔俾你,第一次的物資(籠、廁所、草、墊料....)又會送到去你屋企,如果之後用的物資就要到兔協取,但我之前都係個幾月先需要出去一次,其實都唔會太麻煩,有時我索性餵自己買的草,就兩三個月都唔駛出一次添。

快速發帖