http://www.youtube.com/watch?v=cyyxQRoAhcw
片段中1分15秒果副圖既wrong同correct係咩意思?
佢話個剪口要咁既方向先岩????
(我唔識eng...lol)

同有去兔協學剪甲既兔爸兔媽
請問你地會見兔兔白色剪得既指甲有幾長既時候就同佢剪呢?
有冇咩心得?

有冇兔爸兔媽試過唔小心剪到兔兔個quick? ><
之後點止血? thx
傘仔)) 2010-12-14 12:28:15 AM

我CAP左出來, 加了顏色來說明, 睇下幫唔幫到你解答。
WRONG 那一張是把黃色及紫色的指甲全部剪晒, 那是錯誤的。
正確的修剪法,是保留黃色的部份, 只剪掉紫色的。
兔兔的指甲愈長時, 愈會向下彎, 其實即係只剪掉向下彎的部份, 指甲保持與地面水平線一樣的直。

angelaska 2010-12-14 12:30:59 AM
我估係話剪果陣唔好打直剪  係剪左佢個彎位?

我試過一次剪到佢腳既quick頭頭部份...(好慚愧#^56^# )
即刻用酒精同佢消毒 抱住佢等佢d血凝固
其實唔會流好多血既 但唔好比佢lam倒..
生返之後都無野了
傘仔)) 2010-12-14 12:38:38 AM
剪之前, 用小電筒照清楚血管位置, 預留1-2MM指甲不剪貼。不要估估下, 照清楚就OK。

想電筒照得好似X-RAY咁清楚, 留意室內光線要暗D !
fishbu 2010-12-14 01:23:34 AM
我反而頭痛緊捉唔到BB剪...
佢一郁就會剪歪... 點算...:046:
angelaska 2010-12-14 01:59:15 AM
原帖由 傘仔 於 2010-12-14 12:38 AM 發表
剪之前, 用小電筒照清楚血管位置, 預留1-2MM指甲不剪貼。不要估估下, 照清楚就OK。

想電筒照得好似X-RAY咁清楚, 留意室內光線要暗D !

我都有照佢甲先剪,但係有幾隻甲係比較黑的
一照入去d色幾乎一樣...
而家果幾隻我都唔太敢剪,慢慢磨到佢岩位就算

其實點解d甲會黑左架呢...?
PILLOW.MA)) 2010-12-14 06:49:22 AM
照咁睇, 我理解冇錯喎XD
不過大家真係會剪到咁?
因為我睇其他VIDEO隱約睇到個剪口係WRONG果隻…@@
而且如果要咁剪, 把交剪要揸到同兔兔手平衡先剪到
而佢地把剪係揸到同兔兔指甲打交叉

其實上面個方法係好好多
因為咁剪冇咁易剪到QUICK

各位平時都係咁剪既?

FISHBU,
我而家得閒就會摸下PILLOW
等佢PA係度既時候就會攞佢手手腳腳摸下D腳趾
一路摸D腳趾一路摸佢個頭
一路分佢D指甲出離睇
等佢習慣咁樣搞佢手趾腳趾
你都試下啦XD

ANGELASKA,
佢個 QUICK會唔會生到同佢指甲一樣彎?
如果好似副圖咁剪走佢彎左既部份得唔得?
YOUTUBE好似有VIDEO講點剪黑左既甲架
或者去睇開醫生BODY CHECK既話問下XD

Riela)) 2010-12-14 08:38:20 AM
比比雖然會俾人玩前腳趾(一陣), 後腳一定反抗
但係要抱起佢捉實點都一定會逃走#^20^#
PILLOW.MA)) 2010-12-14 08:47:10 AM

回復 8# 的帖子

我都係, 抱起佢既話好快就走
所以我而家索性由佢自己PA係地下唔抱佢
咁樣佢會安心D定D, 唔走
(其實係我抱佢比唔到安全感佢/_\)
一隻手摸住佢頭又遮住佢眼仔
另一隻手就玩佢腳趾
後腳仔慢慢離都OK玩到架
咁第時搵埋兔爸幫手我諗就會剪到><
不過我係覺得佢前腳側邊果隻指甲有D難度姐

不過我講咁多野
其實都係尋晚試過一次咁多
同佢摸左好耐來來回回摸左幾次都好乖
所以我好有信心繼續摸落去係會有好結果架!!!!
(我痴左? =0=)
Riela)) 2010-12-14 08:56:23 AM

回復 9# 的帖子

比比天生10級八掛...遮眼佢會係手邊走出尼, 捉唔住
平時一開籠就脫兔, 係自己玩累先好乖走埋你腳邊搵兔奴玩
不過佢只係3個月可能仲係太細太貪玩

其實要抱比比唔係唔得, 成隻抱起都有半分鐘左右安定
抱起時玩腳趾有一半機會成功唔反抗
但係由於唔知佢幾時會唔滿意, 運起天殘腳法 #^81^#
踢傷兔奴唔緊要, 係怕剪緊佢飛踢會整親自己
PILLOW.MA)) 2010-12-14 09:03:55 AM

回復 10# 的帖子

唉YA XD
所以要多D重複呢個動作等佢習慣呀
等佢覺得煩或者覺得冇咩野就會唔郁由你架喇XD
加油!!!!!
月愛貓貓兔 2010-12-14 09:28:46 AM
呢個方法係work ga!!~
我芊芊剛剛黎果陣
係吾俾人抖佢手仔腳仔
一抖就走#^62^#

而家手仔經已任我摸
雖然腳仔仲係禁區
但偶然心情好都俾我摸幾下
hh0 2010-12-14 09:31:37 AM
Oh..... 剪左4年都係WRONG 果隻咁剪......
其實好少d 指甲長到向下彎, 平時落剪係血管位置前少少就得
白甲用眼睇到, 黑甲照一照都清楚位置
我2隻黑兔多數係黑甲, 應該同毛色有關
PILLOW.MA)) 2010-12-14 09:50:38 AM
hh0,
係咪要隱藏返佢D指甲? B-)

大家點先會覺得佢長要剪?
因為我SEARCH到之前有個POST
POST左隻腳仔SHOW左D指甲出離
(而家搵唔返個POST><)
我個人就咁睇覺得D指甲幾長, 可以剪
但其他人覆就話唔長, 可以唔洗剪住@@
hh0 2010-12-14 12:10:19 PM
PILLOW.MA,
D指甲超過毛露出來就差不多要剪了
剪完係會隱藏返既
但以前因為經常忘記剪
所以依家會定期剪
個個月修剪少少, keep住唔多過血管5mm <--- 我既標準

快速發帖