一開始買左一大包T草,毛毛都會食,係有時D枝會唔食~
最近買左包A草,一開始佢好中意食咁,食左唔少~
但今日又好似唔係好食,反應中意食T草多D...
係唔係我多心得滯呢?
有無其他兔爸兔媽有咁嘅經驗?
rbtdoria 2010-12-30 10:35:23 PM
我隻zucca都係咁0架...!!!
d a草佢只食葉好少食枝!!
反而t草佢好似食多d...!
不過佢e家5個月, 所以兩種草我都有俾~~
我覺得只要佢有食草就得啦, 由得佢鍾2囉...~~
crystal_xd)) 2010-12-30 10:37:19 PM
毛毛幾大左右?
系有d兔兔會比較吾中意食alfalfa.
同埋我想問毛毛之前系咪冇食過alfalfa嫁.
如果佢真系吾鐘意食alfalfa既話.
你可以將小小alfalfa放入去個糧包度.
放一日左右之後拎比佢食.
睇下佢肯吾肯食.
如果有零食既話.
都可以放小小入零食包度.
放一日之後令到alfalfa有毛毛中意食既食物既味道之後.
睇下佢肯吾肯食.
如果肯既話就試下用呢個方法餵幾日之後.
將一半alfalfa用呢個方法.一半alfalfa吾用呢個方法撈埋一齊比毛毛食.
比佢食幾日之後佢都肯既話就全部都吾用呢個方法去整.
睇下毛毛肯吾肯食.
如果毛毛吾肯食既話既撈返小小用呢個方法既alfalfa落去.
不過alfalfa食到成年既時候就吾洗比佢食嫁啦.
成年之後食咁多alfalfa既話會好容易肚痾嫁
crystal_xd)) 2010-12-30 10:45:55 PM
原帖由 rbtdoria 於 2010-12-30 10:35 PM 發表
我隻zucca都係咁0架...!!!
d a草佢只食葉好少食枝!!
反而t草佢好似食多d...!
不過佢e家5個月, 所以兩種草我都有俾~~
我覺得只要佢有食草就得啦, 由得佢鍾2囉...~~

吾得嫁.因為兔兔系5個月既時候需要蛋白質較多.
alfalfa就可以提供蛋白質比兔兔既.
所以要食多d alfaflfa嫁.
如果吾系就吾夠營養了.
rbtdoria 2010-12-30 10:52:38 PM
原帖由 crystal_xd 於 2010-12-30 10:45 PM 發表

吾得嫁.因為兔兔系5個月既時候需要蛋白質較多.
alfalfa就可以提供蛋白質比兔兔既.
所以要食多d alfaflfa嫁.
如果吾系就吾夠營養了.

o...不過佢係都唔鐘2食a草的枝...
係都要推開晒...:043:
但又勁鐘2食a草的葉wor!
咁算唔算有食a草...:059:
Stone2046 2010-12-30 11:12:48 PM
今日毛毛有食A草了~但食食下又去左食T草~
因為聽人講兔仔係中意A草多D咖嘛~
所以先覺得奇怪~:067:
crystal_xd)) 2010-12-30 11:20:54 PM
原帖由 rbtdoria 於 2010-12-30 10:52 PM 發表

o...不過佢係都唔鐘2食a草的枝...
係都要推開晒...:043:
但又勁鐘2食a草的葉wor!
咁算唔算有食a草...:059:

都算既.
不過都要逼佢食d alfalfa莖先得.
小小都好啦.
你試下用我同stone講果個方法睇下得吾得啦.
希望你成功;')
rbtdoria 2010-12-31 12:53:23 AM
原帖由 crystal_xd 於 2010-12-30 11:20 PM 發表

都算既.
不過都要逼佢食d alfalfa莖先得.
小小都好啦.
你試下用我同stone講果個方法睇下得吾得啦.
希望你成功;')

好的!!
我試下 !
crystal_xd)) 2010-12-31 01:42:45 AM
原帖由 rbtdoria 於 2010-12-31 12:53 AM 發表

好的!!
我試下 !

希望你成功啦;')
seefun 2010-12-31 03:10:47 AM
A草營養高味道較T草香,所以一般兔兔都會鍾意食.
但A草的枝通常都較T草的枝硬, 兔兔可能唔鍾意食硬枝所以搵葉食.
A草葉的營養高過A草枝,如果兔兔有食葉亦可以吸收到營養的.
雖然A草香過T草,但如果那包A草不及T草新鮮乾爽就可能味道不及T草吸引啦.
所以買草時多留意草的顏色,要翠綠,草的味道要有草香冇"up"味.
草放耐左都會走味受潮的.
Stone2046 2010-12-31 01:44:30 PM
crystal同seefun都好專業呀~!!多謝大家專業嘅意見~:054:
crystal_xd)) 2010-12-31 11:37:57 PM
吾專業吾專業;')
養耐d兔兔就知道嫁啦;D
你都得嫁;>
derder 2011-1-17 04:40:42 PM
我戈隻都係a~ only食a草a葉><

快速發帖