1P 幣
究竟Feline Fresh 呢隻好用d....

定係Carefresh Natural好用d...

究竟呢2隻會5會影響兔兔既健康呢..

麻煩曬大家

Feline Fresh    天然松木粒
Carefresh Natural     纖維紙碎
鈉米 2010-12-31 02:55:55 PM
我用ONO既木粒=]
聽聞FF果隻太大味...可能兔兔同人都未必頂得順~_~
sakixxshum 2010-12-31 03:48:30 PM
我而家就係用緊ff
但係聽人講木粒對兔兔身體5好..
所以///我就想問下大家...
呢2隻邊隻會影響到兔兔/
ff果隻味道5算太勁...
吸濕都幾勁...防臭都好好..
Maggie)) 2010-12-31 05:00:41 PM
我用左ff成3年了............唔會有問題吧,好多個兔友都介紹ff架bor﹗
hkrchei2 2010-12-31 05:28:57 PM
兩隻我都有用過,

ff 吸水力好~ 而且唔貴~ (petline 成日都係特價$59 兩包7lb)
不過, 唔可以比兔兔食到, 一定要分隔開~~

現在, 因我花花廁廁唔落網呀~ 花花係直接企係d carefresh 解決既...
carefresh軟軟的, 對腳仔舒服d~
而carefresh, 兔兔食左少少都ok~

(carefresh 有白色, 唔好買,
因為好大味, 好似漂過咁, 我用白色, 花花就唔係廁廁解決,
如果要用carefresh, 記住買啡色丫~)

Riela)) 2010-12-31 09:30:03 PM
一直都係用ono
唔會有粉超圍飛, 唔臭
crystal_xd)) 2010-12-31 11:22:47 PM
我之前都研究過墊材呢個問題.
carefrech好大塵.對兔兔個鼻好吾好既,好易有鼻敏感
而家吸完之後隻會濕晒.吾適合尿量大既兔兔
而ff就好似花花媽咁講,吸水力好,旦系一定吾可以比兔兔直接接觸到,
而比我自己選擇墊材既話,我自己會揀尿片,
尿片又吸水,又吾冇粉塵,對兔兔個鼻冇影響,
如果兔兔既尿量系大既話,仲有d加厚既尿片可以比兔兔用,
咁就吾會濕得咁快啦,又有size揀tim,
點解吾買尿片呢;D
hkrchei2 2010-12-31 11:34:35 PM
尿片都要考慮一下兔兔會唔會咬~~
唔咬就可以啦~!!!
尿片有D吸水珠珠, 兔兔食左都唔得~:056: :056:
crystal_xd)) 2011-1-1 12:38:12 AM
花花媽都講得岩;')
不過好似有D尿片冇吸水珠珠-3333-
tracybb 2011-1-1 12:46:19 AM
我自己之前就用carefresh(啡色)既
但我又唔覺得好大塵wo 都埋又唔算好大陣味wo
但之後兔ba想試下新野
轉左用ono木粒lu  呢款幾好用#^64^#
sakixxshum 2011-1-1 02:56:55 PM
原帖由 Maggie 於 2010-12-31 05:00 PM 發表
我用左ff成3年了............唔會有問題吧,好多個兔友都介紹ff架bor﹗

係呀..
我而家都係用緊呢隻..
但聽人講會影響兔兔健康
sakixxshum 2011-1-1 02:58:55 PM
原帖由 hkrchei2 於 2010-12-31 05:28 PM 發表
兩隻我都有用過,

ff 吸水力好~ 而且唔貴~ (petline 成日都係特價$59 兩包7lb)
不過, 唔可以比兔兔食到, 一定要分隔開~~

現在, 因我花花廁廁唔落網呀~ 花花係直接企係d carefresh 解決既...
carefresh軟軟的, ...

好感謝你既解答..
ff的碓好吸水...
但之前睇到兔兔寶典個post..
話木粒會影響兔兔健康..:017:
所以好想知呢隻有無問題..
係咪基本上兔兔掂5到就無問題啦
5該曬你:033:
sakixxshum 2011-1-1 02:59:18 PM
原帖由 Riela 於 2010-12-31 09:30 PM 發表
一直都係用ono
唔會有粉超圍飛, 唔臭

係呀...好似好多人都用呢隻..
sakixxshum 2011-1-1 03:04:58 PM
原帖由 crystal_xd 於 2010-12-31 11:22 PM 發表
我之前都研究過墊材呢個問題.
carefrech好大塵.對兔兔個鼻好吾好既,好易有鼻敏感
而家吸完之後隻會濕晒.吾適合尿量大既兔兔
而ff就好似花花媽咁講,吸水力好,旦系一定吾可以比兔兔直接接觸到,
而比我自己選擇墊材 ...

多謝你既解答><
花花媽都係咁講..睇黎基本上ff掂5到兔兔就無問題啦//
5該曬你地呀
sakixxshum 2011-1-1 03:06:02 PM
原帖由 hkrchei2 於 2010-12-31 11:34 PM 發表
尿片都要考慮一下兔兔會唔會咬~~
唔咬就可以啦~!!!
尿片有D吸水珠珠, 兔兔食左都唔得~:056: :056:

其實尿片我真係無諗過///
不過都可以試下..
我仔仔同嘟嘟廁所都有隔網..
可以5洗怕...

快速發帖