兔兔食咩可以小d脫毛???
我果隻大小成日脫毛,,,抱完佢就成身都係佢d毛~
而且搞到地下多毛.....1堆堆的~
好驚佢脫哂d毛><
wesky 2011-1-2 12:34:04 AM
你要勤力d 同佢梳下毛~~
crystal_xd)) 2011-1-2 05:26:21 AM
我都認同wesky既講法,
我認為兔兔甩毛既原因系因為冇幫佢梳毛,
以致兔兔身上面既死毛痴住系兔兔既身上,
所以每次摸佢就有咁多毛甩出黎,
如果吾系既話,
正常情況就系換緊毛果陣,
換得好誇張既兔兔都有可能咁,
方法都系得一個,
就系同佢日梳夜梳啦,
如果吾系既話,
兔兔會透過自我清潔既時候,
食左大量既死毛,
以致大量既死毛系兔兔個肚,
消化吾到,
兔兔就會有毛球症嫁啦,
所以如果好似你所講既,
抱完兔兔地下就會有一堆一堆既毛球既話,
一定一定一定要好勤同佢梳毛啦,
加油牙;')
angelaska 2011-1-2 12:55:14 PM
其實脫毛應該係兔兔正常既新陳代謝,
如果唔係真係甩到禿左、皮膚發紅既都係無問題的啊 (換毛時會誇張d)
正如上邊兩位兔友講~ 勤力d同佢梳毛啦~#^52^#
Riela)) 2011-1-3 10:05:59 AM
脫毛係完全正常, 除非係小地區甩毛甩到禿
兔兔一年4季都會不停小規模換毛
雖然兔兔自己會清理返死毛, 但係都唔夠兔奴幫手梳毛好
(即使日日梳都係會毛髮滿天飛, 當然比唔梳好)

特別要留意係長毛兔, 長毛種係一定要日日梳
換季時大換毛更加要留意, 可以試下用手同佢拔毛
好多時拔比你梳更有效, 但係切記唔好死力拔
死毛係細細力都可以拔走, 太大力連新毛都會拔埋

緣小夢 2011-1-5 09:06:44 PM
原帖由 wesky 於 2011-1-2 12:34 AM 發表
你要勤力d 同佢梳下毛~~

佢唔制,,,,我男朋友已經日日梳><
都係咁....
緣小夢 2011-1-5 09:07:43 PM
原帖由 crystal_xd 於 2011-1-2 05:26 AM 發表
我都認同wesky既講法,
我認為兔兔甩毛既原因系因為冇幫佢梳毛,
以致兔兔身上面既死毛痴住系兔兔既身上,
所以每次摸佢就有咁多毛甩出黎,
如果吾系既話,
正常情況就系換緊毛果陣,
換得好誇張既兔兔都有可能咁,
...

我會嫁啦,,雖然日日梳咁耐佢都仲係咁~
緣小夢 2011-1-5 09:08:34 PM
原帖由 angelaska 於 2011-1-2 12:55 PM 發表
其實脫毛應該係兔兔正常既新陳代謝,
如果唔係真係甩到禿左、皮膚發紅既都係無問題的啊 (換毛時會誇張d)
正如上邊兩位兔友講~ 勤力d同佢梳毛啦~#^52^#

我會嫁啦~
:061: :061:
緣小夢 2011-1-5 09:09:33 PM
原帖由 Riela 於 2011-1-3 10:05 AM 發表
脫毛係完全正常, 除非係小地區甩毛甩到禿
兔兔一年4季都會不停小規模換毛
雖然兔兔自己會清理返死毛, 但係都唔夠兔奴幫手梳毛好
(即使日日梳都係會毛髮滿天飛, 當然比唔梳好)

特別要留意係長毛兔, 長毛種係一定 ...

我會keep住嫁啦~
thx哂

快速發帖