好奇想知道各位兔爸兔媽如何佈置仔仔女女的兔寵><
有興趣傾既麻煩post相上黎傾計~
傾如何設計好令仔仔女女有個安樂窩~
long~spirit 2011-1-2 12:58:09 PM
原帖由 緣小夢 於 2/1/2011 12:51 AM 發表
好奇想知道各位兔爸兔媽如何佈置仔仔女女的兔寵><
有興趣傾既麻煩post相上黎傾計~
傾如何設計好令仔仔女女有個安樂窩~

因兔兔有邊食邊呵習慣,如佢識去廁所最好咁SET比較方便

KooDevil 2011-1-2 05:37:04 PM
This is what I do
I use cat litter tray
and yes i know they don't need the salt to chew I just put it there since my mom got it for them
and they don't chew on it

rbtdoria 2011-1-3 11:47:54 AM
like this:

2樓係佢張床~有heater有blanket有heat pad仲有兔仔公仔陪佢,好warm 0架~~
1樓左邊係hiding area同play room,有晒佢的玩具~~
1樓加邊係dinning room同bathroom,一路食一路屙...~~ #^13^#
緣小夢 2011-1-5 09:01:36 PM
原帖由 long~spirit 於 2011-1-2 12:58 PM 發表

因兔兔有邊食邊呵習慣,如佢識去廁所最好咁SET比較方便

佢可以咁乖只呵入佢既wc度???
點教嫁,,,請教下~
因為我果隻教極佢都無得閒嚮寵入面但又唔係嚮wc度.....
緣小夢 2011-1-5 09:05:34 PM
原帖由 rbtdoria 於 2011-1-3 11:47 AM 發表
like this:

2樓係佢張床~有heater有blanket有heat pad仲有兔仔公仔陪佢,好warm 0架~~
1樓 ...

耶...佢咁乖唔會嚮寵內wc外呵臭臭既??
我果隻會...教極都唔聽><
我果伋有d咩新野比佢佢都會呵左殊殊先,,,就算洗返干淨再換比佢..
佢之後又會黎呵殊殊><
rbtdoria 2011-1-5 11:19:24 PM
原帖由 緣小夢 於 2011-1-5 09:05 PM 發表

耶...佢咁乖唔會嚮寵內wc外呵臭臭既??
我果隻會...教極都唔聽><
我果伋有d咩新野比佢佢都會呵左殊殊先,,,就算洗返干淨再換比佢..
佢之後又會黎呵殊殊>

zucca e家90%大小便都會嚮toilet攪掂~~
另外果10% 就...我執囉...:043:
清尿超麻煩...
緣小夢 2011-1-6 09:50:13 PM
原帖由 rbtdoria 於 2011-1-5 11:19 PM 發表

zucca e家90%大小便都會嚮toilet攪掂~~
清尿超麻煩...

對~
又唔鬧得....唔係佢又驚左我地><
emily_520825 2011-1-10 06:29:02 PM
原帖由 rbtdoria 於 2011-1-5 11 begin_of_the_skype_highlighting              2011-1-5 11      end_of_the_skype_highlighting:19 PM 發表

zucca e家90%大小便都會嚮toilet攪掂~:014: ~
清尿超麻煩...

你用呢個籠清尿係好麻煩.....我以前都有用...而家換左個平底籠加小小bedding 5分鐘就清完~唔駛次次洗:014:
緣小夢 2011-1-10 11:53:56 PM
原帖由 emily_520825 於 2011-1-10 06:29 PM 發表

你用呢個籠清尿係好麻煩.....我以前都有用...而家換左個平底籠加小小bedding 5分鐘就清完~唔駛次次洗:014:

@@
真的嗎??
但唔係咁既底先好嫁咩???
emily_520825 2011-1-11 11:31:42 AM
我一開始都以為係....以前我小B唔周圍尿尿直至有一次病左,佢個時周圍去先知原來呢種籠洗死人.....
緣小夢 2011-1-12 11:02:27 PM
原帖由 emily_520825 於 2011-1-11 11:31 AM 發表
我一開始都以為係....以前我小B唔周圍尿尿直至有一次病左,佢個時周圍去先知原來呢種籠洗死人.....

@@
真的????
我現在的還好><
Pamela_peony 2011-1-13 09:17:25 AM
我豆豆之前教左好耐,差唔多二個月都唔識去,
我都用晒所有可行既方法,
最後用左好似林爸咁既方法之後,
佢宜家連埋o的屎屎都會係廁所先去,就算出黎玩都係,
但一定要用草架,唔好將草放係度由佢食,
我試過咁,我豆豆每次都會係草上面去...
所以如果唔識去的話可以用呢個方法
緣小夢 2011-1-22 01:27:52 AM
原帖由 pamela_peony 於 2011-1-13 09:17 AM 發表
我豆豆之前教左好耐,差唔多二個月都唔識去,
我都用晒所有可行既方法,
最後用左好似林爸咁既方法之後,
佢宜家連埋o的屎屎都會係廁所先去,就算出黎玩都係,
但一定要用草架,唔好將草放係度由佢食,
我試過咁,我豆豆 ...

謝謝你的提議~

快速發帖