菇菇黎佐差唔多3個月
已經學識佐用廁所~唔再周圍痾尿
但係唔知係咪兔兔d毛幾長下...次次痾完...個pet pet 都總係會濕到d尿..
同埋個廁所唔係網底~ 係膠面有一d 圓圓地 一d長長地的lone lone等d 尿同屎屎可以流落去..(o係q pxt買)
但都因為係咁~ 佢有d 尿會停留o係膠的地方冇流落下層..
菇菇又中意做廁所長~下次跳上去又會踩返小小尿..
所以兔兔隻腳好似都避免唔到會接觸到小小尿咁..
幫佢抹腳仔又好似抹極都唔得好乾咁..
唉呀..
sakixxshum 2011-1-4 07:53:08 PM
不如換左個廁所佢啦...
會更好..
因為長期腳仔點到D尿會發炎/皮膚病架
rnrni 2011-1-4 07:54:58 PM

回復 2# 的帖子

但係網底..佢成日坐上去...又驚腳仔生枕
哩個膠底又好似企得舒服d..(我自己覺得ja...hahahhaa)
crystal_xd)) 2011-1-4 08:15:04 PM
你可以試下拎走個網底,
試下比兔兔直接touch到墊材,
旦系重點系你用咩墊材先?
rnrni 2011-1-4 08:24:23 PM

回復 4# 的帖子

我用環保紙砂.
但係直接踩落去..d 紙砂吸佐尿都係濕濕地..
佢隻腳仔又係濕...(
同埋佢一跳~~就會踢晒d 砂出街ga~~HAHA
sakixxshum 2011-1-4 10:16:21 PM
其實膠底都會令到兔兔生腳枕,,
嘟嘟都係用緊呢類膠底..
之前就發現佢生左..
為左5比佢再惡化..
加左個VETBED
我個廁所都係網底..
如果5係成日企係無問題架..
兔兔FEEL到5舒服都5會企咁耐..
識去廁所既最多係食野果陣企...
我而家2隻個籠基本上全VETBED..(除左個廁所外)
如果5係..咁樣落去..對兔兔5好架..
寶寶龍 2011-1-5 10:47:28 PM

回復 3# 的帖子

如果你話直接踩落去d 紙砂吸佐尿都係會整濕佢腳仔
咁不如落多D紙砂吸尿同增加換toilet次數
你依加用既紙砂濕左會唔會變粉狀???
如果會既話就換另外一隻唔變粉既...eg Carefresh
波波之前都用網底.但醫生話唔好用..有機會生腳瘡
為左你隻兔..pet pet唔好濕到d尿,,拎走佢喇!#^72^#
rnrni 2011-1-5 11:01:50 PM
我d紙砂唔會變粉ga~都係一舊舊咁ga~我已經一日換2次ga la~  
每次換佢個廁所就算有紙砂都見到個底濕同有尿ga~
所以我諗如果俾兔兔直接踩上去~佢都會濕腳仔ga wo??
你地用carefresh..佢吸佐尿唔會濕ga mer???

同埋菇菇佢成日跳跳扎~如果廁所唔用隔..佢一定踢到d 濕佐的砂周圍飛...又係印到周身係同埋周圍都濕ga ((

應該點好呢..
尤尤 2011-1-6 01:31:06 PM
凈係個廁所網底其實都OK...
只要佢唔成日企係上面....
兔兔細個果陣都鐘意訓廁所...
菇菇覺得廁所有安全感...
所以由佢訓#^64^#
唔係長期企就OK..

快速發帖