1P 幣
請幫del post...thz

sakixxshum 2011-1-13 02:44:03 PM
去兔拹領養就仲好......
crystal0202 2011-1-13 02:49:46 PM
去領養啦:041:
Riela)) 2011-1-13 03:04:30 PM
如果講健康既兔兔梗係去兔協領養啦
Stone2046 2011-1-13 03:24:17 PM
毛毛都係MK買的...不過好健康~!:073:
但你話邊間好就無一定嘅~去領養就健康D,買就真係睇運氣喇~
唔好去選擇兔兔~等兔兔去選擇你~
一切都係"緣份"呀~~如果用玩玩下嘅心情就唔好買喇~
wm20472 2011-1-13 03:28:23 PM
有時都係講緣份, 唔好看外表, 唔好見靚就買, 要兔仔對你有反應, 你又對佢有興趣才買, 同埋要有心理準備, 不論有病病, 要養佢一生一世, 直至終老

若果可以, 當然係兔協領養好, 保証建康, 又可以幫到被遺的兔仔
若真係要係金魚街買, 記得做定功課點check兔仔健康, 同埋要預錢去body check, 唔好聽sale講亂買嘢

P.S. 唔好去龍x樂園買, 個到d兔我次次去看都唔健康

katy)) 2011-1-13 05:35:29 PM
支持領養呀
妳可以上兔協個網睇下兔仔先, 或者親身上去.

其實妳可以做下功課睇下自己是合適養兔, 另外要問問家人會否接受兔兔等等~

GOOD LUCK!
raywong521 2011-1-13 05:54:28 PM
去領養啦~~領養好好架~~又可以幫到兔兔,比個家兔兔,同埋兔協既兔兔好健康架~若果兔兔有長期病,而兔協又有發現的,一定會告訴領養者

我家二隻兔兔都係領養的,同佢地一齊生活好開心呢~~

若果為求要由細細隻開始養,所以去買,其實好無謂,兔兔大得好快,同埋係街買細細隻既兔,佢地可能好細過,跟本仲未過bb階段,就要離開媽咪,病既機會率都高好多架

記得多d爬文,做個及格的主人喔~:049:
wanga113 2011-1-13 09:39:57 PM
去領養.俾佢地一個溫暖既家!!
唔好因為就黎兔年先買兔兔黎養.佢係你既一部份.但係你就係佢既全部

請三思而後行
傘仔)) 2011-1-13 10:45:09 PM
去 "兔協"領養的兔仔健康D, 因為佢地比你帶走前, 會確定兔仔完全健康才俾領走的。
smallsuishan 2011-1-14 12:23:40 PM
養兔之前 請做好功課
諗清楚 自己係咪有能力養兔兔一世!
諗清楚 自己係咪有時間陪兔兔
諗清楚 自己係咪有耐性教兔兔 包容兔兔
Pamela_peony 2011-1-14 03:48:12 PM
其實可能你見個個兔友都叫你領養可能好冇mood,
始終都係想搵o的細小小既兔兔由bb養大好似好o的,
我當初唔知,以為邊間黑店邊間唔係黑店,
但其實知唔知宜家o的動物都係係一o的飼養場丕停大量繁殖,
that's why 佢地唔會理會任何一隻小動物既生命,
即使死左病左佢地都唔會當係乜一回事,
小動物好脆弱,但佢地長期係細環境生活係唔健康同好惡劣,
所以好多小動物買返黎都一定會有病,
而我地去買佢地返黎只係助長不法商人繼續咁做,
雖然話我買一隻等於help左一隻,但相對係兔協既兔兔,
佢地更需要,因為佢地被o的佢地曾以為help左佢地既人遺棄,
佢地更需要我地既愛心同照顧,
所以咁多兔友都會鼓勵你去領養,
我相信你會等到一隻你喜歡既兔兔黎你身邊既~
berki 2011-1-14 05:12:00 PM
最好去領養啦
兔協D兔仔真係又乖又可愛,好聽教聽話

如果真係要買
勸你呢一排唔好係I X RABBIT買
因為有隻兔仔眼甩毛
可能成批兔仔都有病

PS唔好貪得意兔年買兔仔黎玩
做左功課先去行動

ms_babii 2011-1-14 10:50:59 PM
明白晒..吾該晒大家先(:
mr_babbii 2011-1-14 11:11:12 PM
haha睇定啲先=)

快速發帖