兔友門好。本人有一問題想聽下你吔嘅意見。

我家波兒剛剛一歲,已定左下個月去做絕育手術。但係最近一星期,佢小便嘅容量明顯少咗,但飲水份量差不多。大便正常。食量正常。而且出嚟玩個陣,一樣好活躍。

今曰睇醫生,摸過佢嘅膀肛,認為並無膽石。最後決定攞啲小便化驗,依家等緊報告。

請問你吔有冇任何意見呢?或者遇過差不多嘅情況?

謝謝!
wesky 2011-1-15 02:15:38 PM
我兩隻天氣凍時會比平時痾少左, 飲水量亦都少左
要等埋化驗報告先知咩事囉, 睇下到時醫生點講, 食得又玩得就唔駛太擔心既
raywong521 2011-1-15 05:24:03 PM
若果食得,玩得,訓得,痾得,就不用太擔心,可以等埋個報告先算~~

你有放兔兔出來自遊行,佢會唔會鬼鬼鼠鼠去左第二D位尿尿啊?
湯丸 2011-1-16 09:51:19 PM
Wesky: 多謝你嘅意見,但係我真係幾擔心,唔明白啲水份去咗邊,又冇排出嚟。

Ray: 我係好嚴嘅兔爸,佢吔自遊行我都睇到實一實,所以應冇去咗啲我唔知嘅地方。哈哈!!
湯丸 2011-1-18 06:18:19 AM
報告出咗,小便並無細菌感染,係一個好消息。但係就唔知點解波兒少咗咁多小便。醫生話要等佢同事星期四返(對兔兔認識多一點),再作打算。擔心得好緊要!
PILLOW.MA)) 2011-1-18 08:54:09 AM
我P仔都飲少左水
D尿傑撻撻 囧
有咩方法可以變返冇咁混濁?

波兒有冇呢個問題?
wankw 2011-1-22 03:10:39 AM
我都想問一問...
我隻兔痾左D奶黃色有少少傑既液體...果D其實係尿定係咩黎架???
hh0 2011-1-22 05:10:12 PM
" 佢小便嘅容量明顯少咗,但飲水份量差不多。"

係唔係見個兔厠少咗尿尿?
我果d 都係咁呀, 天冷就係咁, 我覺得係因天氣dry, 濕度低
兔兔d 小便係墊料上好快揮發左, 個兔厠係明顯少過夏天
濕度80幾90幾果時就會像水塘
你果邊如果開左暖氣會好干(dry),  HUMIDITY 20-30%都唔奇
如上兔友話食得,玩得,訓得,痾得, 就唔好咁擔心

hh0 2011-1-22 05:13:15 PM
原帖由 wankw 於 2011-1-22 03:10 AM 發表
我都想問一問...
我隻兔痾左D奶黃色有少少傑既液體...果D其實係尿定係咩黎架???

係 尿         
.

快速發帖