兔仔買左2日, 頭先比手指佢 ,佢咬我>< 兔仔5係5咬人GA咩?
定係佢對我有敵意? ><
rbtdoria 2011-1-18 12:24:07 AM
買左2日,應該未同你熟有d驚0者~~
同佢慢慢熟絡左就唔會0架啦~~
兔仔都好nice的~~
wanga113 2011-1-18 12:25:59 AM
係咪你隻手有野食既味道?
Stone2046 2011-1-18 12:42:46 AM
我家毛毛每日都咬下我...:024:
3個情況:
1,我捉住佢梳毛梳太耐,佢想走時會咬我隻手一下,不過唔係大力~
2,我打掃個籠唔得閒同佢玩,佢會衝過黎咬我條褲要我理下佢...
3,無啦啦跳上我大脾咬我件衫,想食野....
hkrchei2 2011-1-18 12:55:16 AM
兔兔係會咬人既~~ 大家都知我比花花咬得多了~

兔兔咬人多都係不滿對方,先會作出攻擊....
花花好多時都係我抱完佢梳毛就咬我....
又或者阻住佢, 佢都會咬我呀~~

你係唔係攪兔兔D野, 如果只係返黎兩日, 唔好攬佢住, 等佢適應下環境先...
每日只係洗籠, 加草, 加水, 派糧好啦;
抱呀 / 捉佢... 唔好啦~~~ 會令佢好大壓力呀~!
angelaska 2011-1-18 01:29:55 AM
兔兔須要時間適應新環境,你比一個星期左右佢安定落黎先啦
見你好似好心急咁出左幾個post,
點解唔用呢個星期好好睇下兔兔寶典、爬下文,
熟悉一下兔兔對你同兔兔都好大幫助!
睇完有咩問題先再問~

同埋唔知樓主幾多歲呢∼?希望唔好只係見兔兔咁cute就貪得意買佢返黎
其實事前係要做好多功課!希望樓主有恆心照顧好兔兔∼#^75^#

twpig 2011-1-18 10:54:53 AM
買兔養兔前應做足功課.
兔兔是鍾意咬野及會咬人的.
就算不論養了牠多久,佢喜歡咬你就咬你...仲要係速度極快無得避那種.:059:
katy)) 2011-1-18 11:11:45 AM
呀B:: 本小姐心情唔好就咬人GA LA~

另外留意下咩情況佢會咁,有時佢為左保護自己JA~
mylovepet 2011-1-18 11:54:46 AM
wm20472 2011-1-18 01:31:47 PM
兔兔咬人係有好多原因, 鍾意你、叫你留意佢、有事叫你幫佢、話你阻住佢、唔鍾意你做緊個件事....要比多d心思留意佢身體的語言和環境情況。

若果太痛, 可以即時叫 "NO, NO", 拍下佢頭仔, 等佢知下次唔好咁做。

多d看書做功課, 祝您成為一個用心盡責的主人
ccychoy 2011-1-23 08:48:31 PM
熟左就吾咬
都要睇性格
meimei_1721 2011-1-24 12:51:59 AM
係咪你扲野出黎食;
俾佢見到;佢無份食所以咬你:062:

快速發帖