保護動物 莫因兔年衝動買兔
(法新社)2011年1月21日 星期五 15:05

(法新社北京    21日電) 農曆兔年即將到來,寵物兔的需求隨之大增,促使動物保護團體「人道對待動物組織」(PETA)今天呼籲大家別追逐這波購兔潮。

農曆年前夕,中國和亞洲各地寵物店湧進購買兔子的人潮,但PETA警告,一旦熱潮過去,動物很容易遭到遺棄。

北京PETA組織表示:「兔年是幫助兔子的最好時機,你可以拒絕給動物帶來痛苦的寵物交易。」

「兔子不只可愛又毛茸茸,牠們還非常需要照顧,需要非常多資源、器材、關愛和寵物美容。」

PETA說,兔子骨骼脆弱,需要大量活動和梳理,只適合非常有耐心的飼主。(譯者:中央社戴雅真)

http://hk.news.yahoo.com/article/110121/8/mcae.html

PILLOW.MA)) 2011-1-25 10:20:35 AM

回復 8# 的帖子

我又係有個認識既人想養
佢問我意見, 我講哂比佢聽
已經去到睇兔仔帶返屋企既階段
點知佢同我講佢諗住去街市買紅蘿蔔比兔仔食, 唔買草
我即刻話佢講左又唔聽不如唔好養好過 ~_~
Pamela_peony 2011-1-25 10:25:26 AM
我見到有o的兔兔仲係好細隻,都仲未換先就俾人拎出黎賣,
好多人以為兔仔得意可以俾小朋友伴,
其實佢地都唔知兔你係唔適合小朋友,分分鐘好有殺傷力,
我諗只可以話呢個社會係呢方面既教育係唔夠
firen_freeze)) 2011-1-25 10:36:41 AM
原帖由 PILLOW.MA 於 2011-1-25 10:20 AM 發表
我又係有個認識既人想養
佢問我意見, 我講哂比佢聽
已經去到睇兔仔帶返屋企既階段
點知佢同我講佢諗住去街市買紅蘿蔔比兔仔食, 唔買草
我即刻話佢講左又唔聽不如唔好養好過 ~_~

佢咁答好似玩野咁喎....
Pamela_peony 2011-1-25 10:43:45 AM

回復 18# 的帖子

鬼唔望佢下世做兔俾人咁玩,
呢種人遲早有報應架:052:
BarbaraFok 2011-1-25 06:07:56 PM
大陸上面已經做緊啦:056:

http://hk.news.yahoo.com/article/110124/4/me3r.html
Pamela_peony 2011-1-25 10:20:02 PM
O的人都冇腦,好似乜都寄得咁,
我比較在意上一個兔年有629兔兔遺棄,
今年又唔知會有幾多隻喇:050:
rbtdoria 2011-1-25 11:02:33 PM
d兔仔好慘...
d人真係當玩具咁...
兔bb仲要當郵件咁寄...:063:
raywong521 2011-1-26 01:35:02 AM
唉....真係令人覺得好悲哀....聖誕節就食火雞,中國人過時過節就大魚大肉,過節成為動物既災難...而家兔年...成為兔兔受苦受難既日子......d人係咪痴線架....

郵購兔子,我覺得買果d人係腦殘,賣果d人係人渣
Futagoza_Kaniza 2011-1-26 02:03:11 AM
金魚街見到既兔仔, 佢地送到鋪頭既時候, 都係用密封既紙箱裝住.
有朋友上次係人地剛開鋪時去買貓砂, 見到佢地開封既情景....嚇親
一個扁身又密封既紙箱入面有20-30隻兔BB....咁焗法..唔病都焗到病

係大陸東門果邊, 街邊有D人賣兔B, 有D人賣狗B...好驚...
眼見有個女仔買左隻兔BB. 勁用力搖佢, 我見佢咁做即話佢,
佢爆粗+吐口水....超冇文化....

快速發帖