保護動物 莫因兔年衝動買兔
(法新社)2011年1月21日 星期五 15:05

(法新社北京    21日電) 農曆兔年即將到來,寵物兔的需求隨之大增,促使動物保護團體「人道對待動物組織」(PETA)今天呼籲大家別追逐這波購兔潮。

農曆年前夕,中國和亞洲各地寵物店湧進購買兔子的人潮,但PETA警告,一旦熱潮過去,動物很容易遭到遺棄。

北京PETA組織表示:「兔年是幫助兔子的最好時機,你可以拒絕給動物帶來痛苦的寵物交易。」

「兔子不只可愛又毛茸茸,牠們還非常需要照顧,需要非常多資源、器材、關愛和寵物美容。」

PETA說,兔子骨骼脆弱,需要大量活動和梳理,只適合非常有耐心的飼主。(譯者:中央社戴雅真)

http://hk.news.yahoo.com/article/110121/8/mcae.html

栗子)) 2011-1-24 03:15:13 PM
我係大6見到d人擺地攤
5蚊幾個圈圈,拋中邊隻動物就可帶回家
龜,金魚,倉鼠,天竺鼠,兔仔,整天都冇野食
關係比圖中更細既籠..佢地既媽媽更可憐:061:
PILLOW.MA)) 2011-1-24 03:22:50 PM
冇陰公呀......
見到佢地咁慘但係又做唔到D乜....#^37^#
Pamela_peony 2011-1-24 04:04:23 PM
兔年反而害左兔兔,
我覺得香港都會有咁既情況,
究竟o的人點先會知道乜野叫做生命....
katy)) 2011-1-24 04:13:18 PM
上星期行過D寵物店, 好多人睇兔. 仲聽到個女仔叫男朋友送隻比佢!
幾日之後再行過已經冇左大部份GE兔仔....... 希望佢地有個好歸宿啦:041:
angelaska 2011-1-24 04:21:26 PM
原帖由 katy 於 2011-1-24 04:13 PM 發表
上星期行過D寵物店, 好多人睇兔. 仲聽到個女仔叫男朋友送隻比佢!
幾日之後再行過已經冇左大部份GE兔仔....... 希望佢地有個好歸宿啦:041:

小朋友咁樣講都叫情有可原...
但係如果咁大個人都唔識尊重生命,只係當佢係禮物既...
真係希望困係寵物店比人指指點點既係佢#^62^#
katy)) 2011-1-24 04:31:58 PM
原帖由 angelaska 於 2011-1-24 04:21 PM 發表

小朋友咁樣講都叫情有可原...
但係如果咁大個人都唔識尊重生命,只係當佢係禮物既...
真係希望困係寵物店比人指指點點既係佢#^62^#

我都好嬲, 如果貿然咁走過去話佢, 人地會當我傻...
同埋好怕喺FB見到D唔熟GE人養兔. 講佢又唔聽....... 嬲爆 :069:
栗子)) 2011-1-24 05:07:33 PM
原帖由 katy 於 2011-1-24 04:31 PM 發表

我都好嬲, 如果貿然咁走過去話佢, 人地會當我傻...
同埋好怕喺FB見到D唔熟GE人養兔. 講佢又唔聽....... 嬲爆 :069:

沒錯..格黎班有個女仔都有養兔
我同佢講兔兔唔洗沖涼,唔好俾紅蘿蔔同要食草....
佢當我傻.....兔兔慘.....我自己又嬲又唔開心:052:
angelaska 2011-1-24 05:45:01 PM
原帖由 栗子 於 2011-1-24 05:07 PM 發表

沒錯..格黎班有個女仔都有養兔
我同佢講兔兔唔洗沖涼,唔好俾紅蘿蔔同要食草....
佢當我傻.....兔兔慘.....我自己又嬲又唔開心:052:

咁姐係佢無比草佢隻兔兔食#^66^#
raywong521 2011-1-24 06:14:02 PM
香港地大把呢類人啦....講比佢地聽又唔信,到頭來就害左隻兔兔~~
Pamela_peony 2011-1-24 10:04:25 PM
我都唔明點解O的人可以對O的動物可以好似玩具咁,
你唔知點養就上網問下人,去睇下書啦,
死左都唔當係一回事,
唔係買返黎個價錢平就可以唔珍惜佢,
O的人都唔知有冇搞錯,
衝動買左返黎唔係錯,
唔認真去看待生命,唔去負責任就係最錯:052:
寶寶龍 2011-1-24 11:31:25 PM
唉...真係好驚D人會因為兔年而買兔....#^3_002^#
到頭來又係D兔仔受苦...
特別係D小朋友,,佢地點知咁多責任既事呀...
twpig 2011-1-25 08:51:59 AM
我上次去深圳的東門見到呢d賣兔的人,d兔兔籠一個一個咁砌高,個籠如上圖中又細裡面咩都無草都無條...我一望到就即走...真係唔忍心望......:050:
APPLE 2011-1-25 09:38:53 AM
唉~~希望啲人能夠將心比己, 諗清楚先養寵物~~
試想下如果有朝一日自己咁樣俾人對待, 會有咩感覺?

:048: 大家要好好愛護自己既寶貝哦!
PhoenixY)) 2011-1-25 10:03:24 AM
兔年對兔仔跟本完全係冇好處, 反而令到更多兔仔受苦. 說句老實話, 對於坊間一齊以兔為主題的活動背後都係一個錢字, 有幾多商人係活動內會教人點去正確養動物?令我覺得好反感, 盡可能都唔會去, 覺得自己去睇就即係有助D商人, 過唔到自己個關.

快速發帖