1P 幣
我兔兔2月月左右..   會開始換毛:046: ???

好似吾同左色  好似有d新生出黎既毛(眼仔旁d毛毛)   

耳仔到頸有少少位冇左d毛

我上網睇 ....

1年齡性換毛:幼兔生長到壹定時期脫掉舊毛被,而換成新毛。第壹次是仔兔在生後30日齡到100-150日齡結束,尤其在30-90日齡最為明顯;第二次換毛約在130-180日齡開始至190-240日齡結束。此時受季節影響,若正值春、秋換毛季節時,緊接著進入第二次年齡性換毛,第二次年齡性換毛後毛皮品質最好。
2季節性換毛:是指春、秋兩季的兩次換毛,北方多在3月初-4月底和9月初-11月底。當完成兩次年齡性換毛之後,即進入了成年兔行列,以後的換毛就要按季節進行。壹般持續時間為春短秋長,但也受健康、營養、飼養水平影響。

3換毛順序:換毛壹般由頭部的鼻端和頸部開始,由前軀肩部體側、腹部下邊、臀部周圍,最後由背部中央開始,在體側部終了。而春季後夏季頸部不斷換毛,秋季則不然。
4換毛影響:換毛使兔體代謝機能和生理上產生壹系列變化,對繁殖帶來不利的影響,尤其秋季換毛母兔發情不明顯,受胎率低。公兔配種能力差,性欲不強,易患感冒。

我兔仔算換毛中 ????  :050:
wesky 2011-1-24 06:41:38 PM
兔兔大左會十八變架, 同 bb 果陣好唔同~
頭幾個月變化好明顯~~ 每日影下相, 第時可以睇返~~
raywong521 2011-1-24 07:00:53 PM
我其中一隻兔兔而家1歲,呢幾個月佢變左好多,毛又長左,個樣仲靚仔左添~~:039:
小小夕 2011-1-24 07:31:44 PM
你地個隻換毛 都系耳仔頸位個到開始??   
會無毛???       :056:         

我都吾知我個隻系米換緊毛:050:

因為我幫佢梳毛 都比平時多左毛系把梳到  ...
但又吾系話勁多∼∼∼  一束束甘

orlando)) 2011-1-25 09:31:18 AM
~HAHA~~我個隻係耳仔上面無左好多毛, 可能都係換緊毛~
小小夕 2011-1-25 09:52:59 PM
原帖由 orlando 於 2011-1-25 09:31 AM 發表
~HAHA~~我個隻係耳仔上面無左好多毛, 可能都係換緊毛~

禿左嗎???   我個隻好似人地地中海甘 :050:   

耳   耳

頸

個個3個角禿左   有少少毛毛生返出黎 ...

洗吾洗噴下藥 ?    冇病但又去噴藥會吾會有問題:050:
ping_1312 2011-1-26 12:20:03 AM
系咁架.吾需要整佢`
佢地遲D會慢慢生番出黎!
我果隻吾會好似您地咁樣甩到禿晒架= =
小小夕 2011-1-26 12:27:24 AM
原帖由 ping_1312 於 2011-1-26 12:20 AM 發表
系咁架.吾需要整佢`
佢地遲D會慢慢生番出黎!
我果隻吾會好似您地咁樣甩到禿晒架= =

禿到好核凸:061:

但又吾見佢話成日r  摸落又滑  冇話又紅又腫又結蕉  但就系禿左...

伸長條頸  就望到d肉:047:   點解換毛換到咁:047: :047: :047: :047:

我有相 洗吾洗post上黎 0.0

快速發帖