最近見到多左唔少新加入既朋友發問,所以有感而發~ 無論係岩岩養兔或準備養兔既朋友,其實大家發問既問題大部分係論壇已經有晒答案,希望新加入既朋友多爬文,或者睇D相關既書,例如︰家有寶貝兔,裡面既資訊對新手很有用的,買定本旁身都冇壞~ 養兔絕對唔簡單架,要有耐心,仲要細心,所以平日自己要做多D功課,吸收多D關於養兔既資訊同知識~ 另外,最好準備定例如簡單既藥箱、獸醫資料等,以備不時之需~ :054: 帶左佢地返屋企,就係對佢地一生一世既承諾,加油哦~
已有 1 人評分P 點 P 幣 收起 理由
波丸媽 + 5 + 5 我很贊同

總評分: P 點 + 5  P 幣 + 5   查看全部評分

berki 2011-1-30 03:20:36 PM
原帖由 ernie168 於 2011-1-30 11:45 AM 發表
最近見到多左唔少新加入既朋友發問,所以有感而發~ 無論係岩岩養兔或準備養兔既朋友,其實大家發問既問題大部分係論壇已經有晒答案,希望新加入既朋友多爬文,或者睇D相關既書,例如︰家有寶貝兔,裡面既資訊對新手很 ...

有同感
其實SEARCH一SEARCH已經搵到好多資料
養之前唔好好準備只會令兔兔受苦
hkrchei2 2011-1-30 05:31:14 PM
認同,如果連呢D文都唔扒。。。 我覺得真係唔岩養兔兔∼!!!:056: :056:

PS 今日同花花去左荷里活, 聽到有人講"咁得意揀一隻返去LOR。。"
唉。。。我真係好想講養兔兔比其他動物難呀∼∼:041: :041:
berki 2011-1-30 08:16:48 PM
文都唔爬, 咩小動物都唔應該養呀#^62^#
ckv3v 2011-1-30 08:57:51 PM
'想當年',,我爬龍猫文...
到而家
要爬兔文,,
但係好笑就係記呢d易記過番學戈d-_-

ccychoy 2011-1-30 10:49:14 PM
原帖由 ckv3v 於 2011-1-30 08:57 PM 發表
到而家
要爬兔文,,

系...
我寧願爬一輩兔文都吾讀英文= =
月愛貓貓兔 2011-1-30 10:53:26 PM
嗯嗯爬文真係好重要
當你努力過,有付出
才會更愛鍚兔兔

吾好只求方便快捷
要用心了解多d
這可是一條生命!!~
ckv3v 2011-1-31 03:04:46 AM
原帖由 ccychoy 於 30-1-2011 10:49 PM 發表

系...
我寧願爬一輩兔文都吾讀英文= =

我寧願爬一輩兔文都吾讀數學-_-
sakixxshum 2011-2-1 07:09:52 PM
原帖由 ckv3v 於 2011-1-30 08:57 PM 發表
到而家
要爬兔文,,

好認同..
哈哈
其實爬多D文..
買多幾本兔仔書..
養兔仔對兔兔都好好多..
APPLE 2011-2-2 11:22:52 AM
到而家
要爬兔文,,

同意~~
哈, 我都寧願爬兔兔文都唔想爬英文
angelaska 2011-2-2 07:55:35 PM
「最近見到多左唔少新加入既朋友發問,所以有感而發...」

我都好認同...
何以唔係一開始睇定d資料,為兔兔準備好先買佢返黎..
唔知當中有幾多個主人係為應景、即興而將兔兔帶返屋企...
mikuyabi 2011-2-11 02:40:16 AM
我呢個時候(打算呢妁個月左右)想養兔兔其實有d驚比人認為系即興/因兔年而買咁..
本身搬屋前決定養`又讀左d資料..決定都系搬完屋安頓好先養..(雖然而家d兔兔知識忘了不少-,-)
有次去紅蘿蔔睇兔兔..附近都系有d十幾歲既又睇緊..
忽然聽到有人話{大概內容}而家d人都痴線的,話買就買又咩都唔識,返去玩死d兔仔
戈刻聽到個心真系好唔舒服的..唔系個個都系咁咖嘛.....
好驚呢個時候去買兔仔野/話養兔仔戈d比人地話--''好似已經認定你系衰人咁...
ernie168 2011-2-11 11:12:38 PM

回復 12# 的帖子

不如考慮下去兔協領養丫~
最近兔協領養網頁更新左,見到多左好多新CASE...而且去領養,佢地會教你正確既飼養知識,咁就唔使擔心啦~
mikuyabi 2011-2-12 12:56:27 AM

回復 13# 的帖子

本身我都打算去兔協領養的~
不過自從見到藍眼兔兔就愛上了..好想買orz
我想而家去兔協做義工~學養..到咁上下應付到先去買(?!)
不過如果系兔協做義工時愛上左邊隻兔兔都有可能會領;D
ernie168 2011-2-12 12:04:55 PM

回復 14# 的帖子

去做下義工先都好丫~ 又幫到兔兔,又學到點照顧佢地既起居飲食~
支持你丫~
至於買定領養,到時睇下邊隻同你有緣了,CC~

快速發帖