1P 幣
我隻波子B 2個半月大*
甘我買佢果陣個老板娘就叫我淨買A草;
但我上網睇又有D人話平日無限量食GE系T草; A草系同A糧1樣早晚比GE*
又有D人話A草系無限量比..不過溝少少T草 ???:015:

甘邊樣先岩呀 ??
因為我家只系得A草同埋A糧;;:024:
甘我系唔系要買番T草番來?:022:
邊樣先系無限量供應俾波子B食 :067: :067: :067:

wesky 2011-2-2 01:32:38 AM
美國家兔協會就建議無限量A草既, 可以確保兔兔獲得足夠營養去發育
如果兔兔淨食A草, 有軟便的話, 可以混 T 草俾佢食

亦有人建議無限T, 早晚A, 我就 prefer  跟返美國家兔協會既建議
ckv3v 2011-2-2 01:32:46 AM
用多d'搜尋'啦.
我時不時都搵下文黎睇下
呢到有好多之前既post都係可以解答到你呢戈問題同埋你之前問過既問題.
Qewi'B 2011-2-2 01:53:59 AM

回復 2# 的帖子

IC ..明白晒!* 唔該..:054:
Qewi'B 2011-2-2 01:55:47 AM

回復 3# 的帖子

我有用呀 .. 不過草E樣我真系唔明牙 .. 系YAHOO 度又搵過.. E度我刀搵過睇過 ..
因有D人就話話平日無限量食GE系T草; A草系同A糧1樣早晚比GE*又有D人話A草系無限量比..不過溝少少T草 !! 我唔知邊樣先系對我隻兔兔最好先開POST問下~
hh0 2011-2-2 09:58:56 AM
基本上a草同a糧係俾幼兔食, 營養和T草T糧係唔同既
幼兔要有充足既營養發育, a草同a糧都係建議無限量,
但好多新手會錯誤地給予太多糧太少草
這方面要留意了

但有d幼兔腸胃問題食左a草會all軟屎, 咁唯有a溝T, 無限量
全T草and早晚一匙糧既做法等兔兔大左先轉啦
Qewi'B 2011-2-2 11:08:04 AM

回復 6# 的帖子

唔該晒!!* 因我搵D野答案都唔同;; 我又好怕自己買少左T草俾波子B食!!*:054:
wm20472 2011-2-2 11:28:51 AM
我個時看書和問兔協和聽醫生講,主要係按比例比A草/T草,由9:1按月數慢慢轉至1:9, 一歲後完全比T草

比T草,係要令兔仔習慣食,若只係食A草大左就會唔鍾意食T草
A草早晚一次,份量多少,最重要看佢有無呵軟便,無的話比多少少都唔怕,有的話就一定要減

快速發帖