1P 幣
昨日兔兔第一日到家,唔明為何係籠入面會成日坐定定,比較小走動,係咪因為天氣冷呢?因為sales講兔兔大約有3個月大,

我係龍X樂園買兔兔的,網上流傳係一間黑店,係咪真係十隻有十隻都好易會死亡?

我好擔心兔兔...
yanyi:) 2011-2-8 01:52:13 PM
佢飲食同便便正唔正常?
最好快d帶佢去body check啦.
柔柔 2011-2-8 01:55:52 PM
佢時不時都有食草架,但係就母雞蹲坐,又唔係好見佢有瞓覺,係咪因為新環境陌生啊?

昨日係鋪個到,佢好精靈架,周圍走,但係帶回家就好靜喇 /_\
yanyi:) 2011-2-8 01:59:53 PM
便便如何?
第一兩日未習慣靜少少都算係正常既.
你有冇俾糧佢食?
記得唔好俾水喉水佢飲.
都係果句,買個保險就快d去body check啦
柔柔 2011-2-8 02:03:49 PM

回復 4# 的帖子

昨日買用品,sale叫我買日本糧,叫[健康食],但係兔兔一粒都唔食,
只食草同飲水,水係凍滾水,
嗯,要找個時間去body check.
鈉米 2011-2-8 02:16:14 PM
你最好快D搵佢body check`同埋兔兔到家需要適應, 初來到幾天都盡量不要騷擾, 不過也要時常留意牠的食量, 排便, 喝水量和精神程度。
我的兔兔也是在旺角某間黑店買的, 經過醫生body check後, 有不少毛病。經過個多月的治療, 兔兔也漸漸康復。
希望樓主不要氣餒, 買了兔兔回來就要努力照顧牠, 支持你哦=]
hkrchei2 2011-2-8 02:24:32 PM
日本糧 唔好呀~~ 唔好比啦~~
可以考慮oxbow / apd啦~ 大部份既兔友都比呢兩個品牌~~

而家比時候兔兔適應下先~~
同埋book 定body check啦~~
Riela)) 2011-2-8 02:25:58 PM

回復 5# 的帖子

日本糧/草最差....同時最貴
草最好用momi/oxbow (有錢既可以用apd)
糧我通常會用oxbow, 不過糧只係早晚食, 唔係必需

兔兔到新屋會縮埋一陣, 最好由佢自己係籠物慣環境, 唔好走近籠或摸佢
要放定一堆草(或放草架), 同足夠既食水(即係煮過既凍/涼水)

兔兔腸胃係奇弱, 如果24hrs冇食野差唔多可以搵定身後service
如果12hrs內都冇屎或唔食野, 可以試下用手俾佢食
都係唔食, 最好立該打電話睇醫生
http://mini-house.info/thread-41-1-1.html
柔柔 2011-2-8 02:51:23 PM

回復 8# 的帖子

兔兔係GE草係momi,
糧就一粒都唔要,買黎浪費錢,唉:050:
多戲謝您詳細解答:020:
berki 2011-2-8 04:40:01 PM
原帖由 柔柔 於 2011-2-8 02:51 PM 發表

你有冇俾A草佢食呀@@
糧都係轉返OXBOW啦
日本糧好重味精,聞都聞到呀
浪費少少錢好過兔兔身體唔健康嘛
Riela)) 2011-2-8 04:55:47 PM

回復 9# 的帖子

糧就一定會晒, 比比包alfalfa糧... 先食左1/4左右
但係比比下個月已經六個月大, 大個女去做絕育

記住, 六個月前既幼兔要早晚食alfalfa (a草)同埋全天侯timothy 1st cut(t草)
糧一樣係alfalfa糧, 早晚1湯匙
(另有兔友全天侯alfalfa草 + timothy草, 用咩方法自行決定)

六個月後, 全timothy 1st cut, 一杯份量既菜
柔柔 2011-2-8 07:22:25 PM

回復 11# 的帖子

柔柔剛到新籠,好似未能習慣環境月,瞓覺係母雞蹲姿態,又唔係好敢閉起雙眼,
A草牌子有邊幾隻架?
感謝您詳細GE回覆:023:
berki 2011-2-8 07:52:49 PM
原帖由 柔柔 於 2011-2-8 07:22 PM 發表
柔柔剛到新籠,好似未能習慣環境月,瞓覺係母雞蹲姿態,又唔係好敢閉起雙眼,
A草牌子有邊幾隻架?
感謝您詳細GE回覆:023:

A草oxbow, APD, momi都有
我買1箱APD俾佢地食, 食到3個星期, $250/箱囉
一包包戈D冇一箱咁好,全部都係碎
經濟許可可以俾APD,一定鍾意食XD
wanga113 2011-2-9 01:30:08 AM
原帖由 柔柔 於 2011-2-8 02:51 PM 發表

糧都係哂小小錢  如果對健康唔到 睇醫生仲多錢!

快速發帖