我打算今個月帶佢去BETTY度絕育呀
因為都就黎暖返
同埋今個月比較得閒(下個月開始考試啦)

兔仔仔絕育連埋所有野係咪<1400?
我之前未帶過波波見BETTY架
會唔會要見左BETTY先/直接BOOK絕育就OK?
同埋會唔會話冇期,要等好耐架?
THANKS #^9_003^#
PILLOW.MA)) 2011-2-11 04:15:43 PM
好似全香港得2隻兔兔醫生
你SERACH下DETAILS睇 睇
Pamela_peony 2011-2-11 05:01:47 PM

回復 45# 的帖子

宜家暫時得一隻兔兔做到,仲要係上年既事
因為好多病左既醫院小朋友同o的老人院既老人家好怕人,
所以好多時會請動物醫生陪佢地,
企係度俾佢地摸下,等義工容易接觸佢地,大部份都貓狗為主
但因為兔兔係好敏感既動物,雖然好多人鍾意兔兔,但宜家都係得一隻

做醫生兔兔要過三關,
1. 有自制能力, 識大小二便,人地俾野佢佢唔會食, 仲有識聽簡單指令,即叫佢過黎果o的
2. 獨留能力,兔兔要唔怕貓貓同狗狗, 佢要同其他狗狗係間房間停留30分鐘,其間唔可以程現緊張狀感
3.忍耐力,可以唔反抗俾其他人摸同抱,其間主人要離開佢視野範圍

通過到的話呢三關就可以做動物醫生去做探訪,之前隻兔兔醫生 yahoo news都有講,你可以搵搵
sonic 2011-2-11 05:22:56 PM
原帖由 pamela_peony 於 2011-2-11 05:01 PM 發表
宜家暫時得一隻兔兔做到,仲要係上年既事
因為好多病左既醫院小朋友同o的老人院既老人家好怕人,
所以好多時會請動物醫生陪佢地,
企係度俾佢地摸下,等義工容易接觸佢地,大部份都貓狗為主
但因為兔兔係好敏感既動物 ...

Thz Peony,

好有難度, 都係等PILLOW絕左育過左一歲先考慮, 因佢仲未定性, 如果可以幫到人都唔錯呀!!
Pamela_peony 2011-2-11 05:36:58 PM

回復 48# 的帖子

以兔兔既天性我真係覺得好難,
要抵抗到唔食人地o的野已經好難

快速發帖