1P 幣
我隻兔兔岩岩轉左新糧無幾耐既,我今日見到佢有幾粒便便濕濕地,(不是盲腸便),但都係大粒,大部分便便都正常,(之前好似未見過佢有呢個情況)佢有精神同都有胃日食野,我應該點做好呀????

berki 2011-2-14 04:40:18 PM
食物的成份唔同, 腸胃未必能適應, 盲腸內的益菌及惡菌間的平衡可能會被擾亂, 繼而出現其它問題, 所以食物係要慢慢轉!!!!!!!!!!!!!!!
crystal0202 2011-2-14 04:44:15 PM
原帖由 berki 於 2011-2-14 04:40 PM 發表
食物的成份唔同, 腸胃未必能適應, 盲腸內的益菌及惡菌間的平衡可能會被擾亂, 繼而出現其它問題, 所以食物係要慢慢轉!!!!!!!!!!!!!!!

我有慢慢轉呀!咁我今晚如果再比糧應該比舊OR新?定都係好似而家8/1咁樣比?
katy)) 2011-2-14 05:11:16 PM
除左新糧,有沒比特別的野食佢? (如: 菜)
食草情況如何? (有冇因草唔靚挑草吃?)

而家轉緊咩糧呢?
ADMINISTRATOR 2011-2-14 07:44:37 PM
你由咩糧轉咩糧?
試下停糧一日
crystal0202 2011-2-14 08:06:08 PM
原帖由 katy 於 2011-2-14 05:11 PM 發表
除左新糧,有沒比特別的野食佢? (如: 菜)
食草情況如何? (有冇因草唔靚挑草吃?)

而家轉緊咩糧呢?

無呀,之前都有比菜菜佢食,屎屎都好正常,無問題,之前由幼糧轉做而家既OXBOW 成兔糧
crystal0202 2011-2-14 08:07:36 PM
原帖由 ADMINISTRATOR 於 2011-2-14 07:44 PM 發表
你由咩糧轉咩糧?
試下停糧一日

由CUNIPIC既幼糧轉做而家既OXBOW既成兔糧
crystal0202 2011-2-14 08:08:58 PM
多謝曬大家既幫助,而家佢D屎屎正常返了

快速發帖