哈 其實我唔知有無post錯區....
我見好多新主人都會問有關兔兔醫療價錢既問題...
由於我家寶寶岩岩經歷完一次大病~
所以我keep低晒d單, 宜家將我知既費用同大家匯報下~

- 第1次診症費用 $290
- 覆診 $260
- 驗血 $600
- X-RAY $600
- 磨牙手術 + 15mins麻醉 $1200
- 非一般絕育 (因為寶寶有睪丸癌) $1600

住院
- 住院費一日 $300
- 醫生每日檢查 $240
- 人手餵食草粉+按摩 $200
- 吊鹽水set up(500ml) $500
- (另加)每吊一日鹽水 $325

藥物
- 若果隻藥係藥丸,醫生會將佢開成藥水for兔兔,咁會收返compound既費用 $50
- 消炎藥膏(Silver Sulfa Cream 15g) $76
- 腸胃藥 (Cisapride 10mg) $62 *藥丸
- 止痛藥 (Tramadol 100mg) $86
- 抗生素for牙骨 (Metronidazole 200mg) $90 *藥丸
- 抗生素for呼吸道感染 (Trimeth Sulpha 48mg) $100
- 草粉 (454g) $285

唔confirm藥用既藥物 (靠上網查)
- 應該係較利害既止痛藥 (Buprenorphine),寶寶只有腸停住院既時候食,每日2次,每次$40
- 應該係特效既胃藥 (Ranitidine),寶寶只有腸停住院既時候食,都係每日2次,每次$40
- 應該係非類固醇消炎止痛藥 (Meloxicam),寶寶做完手術之後食左1次,$60,應該係for佢既絕育手術
- 應該係局部麻醉藥 (Procaine Benz Pen),都係手術後食左1次,$60

希望幫到其他主人啦~~~

sarah001212)) 2011-2-19 11:16:25 PM
thankyou~~:054:
berki 2011-2-20 10:32:14 AM
住院好貴@@
乜都好貴!!!!
小桃波乖乖地唔好病病呀#^60^#
lammfy 2011-2-20 01:22:53 PM
錢財身外物,最緊要兔兔健康!不過又真係幾貴,你真是很愛他的。祝所有兔兔都身體健康,唔駛兔爸兔媽擔心!:061:
cordede 2011-2-20 08:21:47 PM
其實如果係間唔中小病or body check的話,都係幾百蚊...
都係怪我地之前無好好照顧寶寶所以先要一次過洗咁多.....
計計埋埋..住院3日 + 2個手術 + 2次覆診 = 接近萬3蚊~
不過除返7年...差唔多啦~XDDD
ccychoy 2011-2-20 09:53:25 PM
有冇得求下e生收平d:056:
cordede 2011-2-20 10:09:35 PM

回復 6# 的帖子

我聽聞呢間診所如果你同d醫生熟左的話, 有時可能可以收平少少, 不過真係平"少少"only。
傘仔)) 2011-2-21 09:43:57 AM
原帖由 cordede 於 2011-2-20 08:21 PM 發表
其實如果係間唔中小病or body check的話,都係幾百蚊...
都係怪我地之前無好好照顧寶寶所以先要一次過洗咁多.....
計計埋埋..住院3日 + 2個手術 + 2次覆診 = 接近萬3蚊~
不過除返7年...差唔多啦~XDDD

其實, 如果早幾年絕育, 唔駛同時又做磨牙手術, 感覺上無咁傷(銀包).....如果可以分期付款就好LU:025:
berki 2011-2-21 12:46:09 PM
原帖由 cordede 於 2011-2-20 10:09 PM 發表
我聽聞呢間診所如果你同d醫生熟左的話, 有時可能可以收平少少, 不過真係平"少少"only。

我兩個B返左屋企之後幾日去DR GERRY度BODY CHECK
佢收左我1隻錢咋@@
可能佢覺得我波波好可愛#^64^#
佢狂呵住佢話佢so cute so cute #^67^#
yanyi:) 2011-2-21 04:53:16 PM
你真係好錫佢..真係好貴/_\
希望寶寶乖乖地唔好再病啦!
ccychoy 2011-2-21 06:31:46 PM
原帖由 berki 於 2011-2-21 12:46 PM 發表

我兩個B返左屋企之後幾日去DR GERRY度BODY CHECK
佢收左我1隻錢咋@@
可能佢覺得我波波好可愛#^64^#
佢狂呵住佢話佢so cute so cute #^67^#

:046: 天呀.帶埋我果隻去吧~
再收一隻錢$.$
cordede 2011-2-22 12:04:21 AM

回復 9# 的帖子

嘩 咁睇黎波波可以做兔兔明星wo!d吸引力咁強勁!:073:

快速發帖