2月18日係小zu要絕育的大日子
我同兔爸都諗左好奈要唔要zucca b絕育
因為真係唔捨得要佢做手術
一定痛死佢...
最後都係下定決心
做啦!!:061:

由於我地住紐約~
搵好的vet真係要靠自己...
我嚮new york rabbit society個website度搵到幾間佢地recommend的vet~
再自己上網一間間咁查佢地的review~
又打電話去問d details~
最後決定左去最好果間!
亦即係...最貴果間...
兩星期前就book定
揀左星期五去做
因為岩岩好星期一有假放
可以3日都嚮屋企睇住小zu~~
2月17日
vet果邊打來提我18號的appointment~
個receptionist最後提左我一句
叫我嚮手術前唔好喂zucca食野
聽完佢咁講
個心即刻涼左一涼:066:
咁多位兔友都知
兔仔做手術前係唔需要空肚的!!!
即刻打俾兔爸同佢講大獲啦...
cancel個appointment搵過第2間好唔好...
佢地都唔知得唔得0既...!!
兔爸叫我唔好緊張, 打去問多次, 叫我問個e生
咁我再打去啦
我就問多一次個receptionist先
點知今次係另一個女仔聽電話
佢就話唔係呀兔仔唔洗空肚做手術的, 一定要俾野佢食
我就同佢講番岩岩打俾我個receptionist唔係咁講bor...
個女仔就話唔係呀頭先個女仔講錯左!!
好彩打去問一問double check...
咁都放心dd...
可能個女仔新去唔識啦...~
2月18日
終於到e日了!
準備好晒個travel cage~
鋪好zu zu用開果條毛巾
放d草放d菜放d糧~
等zucca自己走入去~

8:20am
出門口~!
zucca係第一次坐subway~
new york d subway勁大聲
一定嚇死佢了...
仲要坐左一個鐘先到...
不過佢都算叻
驚左一陣就慣了
好彩平時有訓練下佢聽吸塵機的聲...:031:

9:30am
去到vet~
9:40的appointment~
入左去先等左一陣
之後有個staff帶我地入間房
我放左小zu出來
佢瀨左尿...
陰公囉嚇到瀨尿...

e生同個assistant好快就入左來~
幫zucca body check~~
e生讚zucca好可愛呢~~!
check左耳仔~牙仔~眼仔~肚仔~仲有性器官~
放左探熱針嚮zucca pat pat度探熱
zucca都算乖冇咩反抗~~
e生話zucca係隻好健康的兔兔:010:

之後e生就問我地要唔要做埋blood test~
make sure zucca身體可以接受麻醉針冇反效果
其實我同兔爸都商量過0架啦~
係會貴好多
不過zucca的生命係無價的!
所以我地決定做埋blood test~

e生話冇問題就去front desk sign下個agreement~
佢話做完手術大概兩三點會call我同我講手術點樣
嚮front desk sign左個agreement
俾埋$, total係around hkd$3736

俾完錢我同兔爸都各自去番工了~
全日心掛掛...

2:00pm
e生打俾我
手術成功!!!:001: so hapi~!!!

6:20pm
pick up zucca~~
真係陰公啦見到佢個樣...
超慘呀個樣
眼周圍濕晒好似大喊過咁
毛的光澤真係暗晒
成個樣超冇精神咁...
真係一百個慘呀...:050:
e生俾左d止痛藥佢
早晚一次, 一次0.2ml
zucca一見到我即刻lam lam我
好似講"mama你終於來接我啦..."
lam完繼續縮埋一邊
我帶左佢最愛的零食獎少少俾佢食
佢都肯食, 只係冇平時見到零食咁瘋狂

8:00pm
坐番成個鐘subway番屋企
平時佢番到屋企會即刻自己走出來周圍跳
今次係我抱佢番自己個籠度
之後一路縮埋佢個屋仔入面
我放d菜菜同糧嚮佢屋仔門口
雖然佢唔食糧
不過都仲肯食菜菜
好彩好彩...!!

由得佢自己冷靜一陣

9:00pm
喂佢食藥
少少反抗咁食
傷口一定好痛啦...poor baby...
我都唔太敢去望佢個傷口
一來驚佢痛, 兩來自己都唔敢睇...
總之成晚就由得佢安靜地過
佢有出來籠一兩次
不過都好快自己走番入籠
當然因為連廁所都冇去
佢間屋仔都有排我清...:056:
2月19日
一早見佢個樣又好似好痛咁

9:00am
喂佢食藥, 冇咩反抗仲好積極咁食
佢都知食左冇咁痛...~~
今日活躍番好多啦
都有4圍走~~
只係比平時食少左糧
菜就照食
屎同尿都少左d
finally我抱佢望下個傷口
縫得都真係幾好
只係見到我都覺得心痛...

9:00pm又再喂一次
其實晚上佢已經好番超多
基本上已經好似平時咁活躍了
雖然冇跳兔仔舞
不過都跳高跳低咁
康復得真係快~~
2月20日
好似平時咁百厭了~
仲4圍中槍~
傷口都好左d~~
原來佢生殖器官細左好多~
因為囉左d野出來...=o=...~
早上喂藥完全係佢自願食~
仲厭唔夠係咁lam~~
食野都好似平時咁~
屎屎尿尿都超正常~
兔爸去了買dill (蒔蘿, 蒔蘿的種子) 俾小zu食
因為e生話手術之後食好wor~
不過我就覺得zucca e隻兔心情上已經好番晒嚕~~
希望小zu傷口快d好繼續做一隻開開心心活潑好動健健康康的小兔:001:

--THE END--

smallsuishan 2011-2-22 12:40:11 PM
加油呀~~
小zu

你個樣咁似何Hill~
我相信 佢都可以好似何Hill咁叻仔
何Hill絕完育第2日...已經跳上跳落 :036:
月愛貓貓兔 2011-2-22 01:30:16 PM
黎緊我芊芊都要做..
感謝分享!!!~

不過hkd$3736真係幾貴><
係香港的兩倍@@

小zucca真係勇敢呀^^
咁快好番,真叻叻#^65^#

希望芊芊都可以好似zucca咁,咁快沒事啦.
鈉米 2011-2-22 02:06:25 PM
v_v`小zu好乖...好叻叻~
雖然係貴d, 但係最緊要安全, 我非常認同zu媽的講法=]
始終佢地健康我地做爸媽既都會覺得值得`
yanyi:) 2011-2-22 04:51:00 PM
zu媽真係一個好媽媽~
zu都好乖好叻!咁快就回復到~
希望佢快d好番哂啦!
小小夕 2011-2-22 04:56:35 PM
我2隻兔仔 暑假前都要做 :050:
一定好痛:056:    一念到.. 我feel到自己個肚比人切開:046:
zu 真系乖兔兔:033:
berki 2011-2-22 05:33:58 PM
我波波岩岩做完返黎啦
佢眼仔都濕哂#^56^#
而家好SAD咁訓左係度
希望佢同小ZU都快D好返
rbtdoria 2011-2-23 01:28:40 AM
zucca好番好多啦~~
仲比以前更食得!!!
e家已經誡晒a草大個仔食t草了~!
多謝咁多位關心~~! :033:
rbtdoria 2011-2-23 01:29:30 AM
原帖由 berki 於 2011-2-22 05:33 PM 發表
我波波岩岩做完返黎啦
佢眼仔都濕哂#^56^#
而家好SAD咁訓左係度
希望佢同小ZU都快D好返

祝波波都快d生猛番~!!!!
Riela)) 2011-2-23 09:41:24 AM
zucca可以捱過左desex個刀真係好啦

比比下個月中去搵dr.ma desex
我都擔心佢呀:044:
小小夕 2011-2-23 04:13:09 PM
我d兔兔暑假前先去丫 :033:
但已經好緊張  
一念就心痛:008:
yan0718 2011-2-23 06:05:08 PM
有blood test做咁好?
hk 好似冇,,
rbtdoria 2011-2-23 10:50:36 PM
下??hk冇blood test做...??:017:
應該唔會丫
我有聽過有0架...~
不過好貴就真
wanga113 2011-3-5 04:13:57 PM
blood test可以測埋對麻醉針有無過敏???
我打去大圍同九龍城問過. 大圍就話無得做.而九龍城就話check唔到!
blood test大約$1000

仲諗住hk有得測.可以買個安心...
cordede 2011-3-5 05:10:00 PM
原帖由 wanga113 於 2011-3-5 04:13 PM 發表
blood test可以測埋對麻醉針有無過敏???
我打去大圍同九龍城問過. 大圍就話無得做.而九龍城就話check唔到!
blood test大約$1000

仲諗住hk有得測.可以買個安心...

大圍有得做blood test呀~~$600
不過麻醉過敏係無得驗ga~!
blood test只係check兔兔d白血球數量正唔正常(即係有無cancer)...
個腎指數有無超標~~
有無脫水呀之類既狀況~
因為如果check出黎健康唔達標, 兔兔好有可能捱唔住咁大個手術~

快速發帖