我隻豆豆聽日朝早側頭....眼睛不停郁..
已經即日帶佢睇BETTY...
E生話可能呼吸道感染~D菌去左耳仔(佢有呼吸道感染未好番...)
又可能係E菌....~
宜家俾抗生素佢食....
我想問...佢會好番嗎?
就算頭仔正唔番~~對身體其他地方會有影響嗎?
PS:佢好似好左少少....平衡力好左D...唔會跌咁濟了...
見到佢咁真係好心痛
大家有相同經驗嗎?
carrotyan 2011-2-27 09:38:07 PM
我都唔敢亂俾希望你
不過有D CASE係會好轉 但係都唔係100%
側頭佢地遲D會適應番
不過都要有D設備俾佢地 好似枕頭仔呀VET BED呀果D
你可以打去兔協問下 佢地都好有經驗架~:048:
祝早日康復:020:
紫貓)) 2011-2-28 01:50:20 AM
希望佢快d無事:020:
ernie168 2011-2-28 09:53:42 AM
如果發現得早,同埋及時對症下藥,有CASE係好返的,但係咪100%頭仔正返真係好難答你...
籠入面要放VETBED,四邊要圍軟墊OR毛巾之類,主要係防止佢跌親撞親~
留意住豆豆有冇食草草飲水水,便便VIVI有冇異常,因為唔舒服可能會影響食慾~
要有心理準備要同豆豆一齊作長期戰鬥,豆豆好需要你既支持架~
尼段時間照顧豆豆可能比較辛苦,加油哦~
我家兔兔雖然側頭,但係佢好活潑架,最鐘意跑圈圈~
doublet531 2011-2-28 11:52:55 AM
豆豆都會食草...食慾好似好番好多....
同埋每日餵菜...等佢有足夠水份...
我都有KEEP住餵草粉...不過每日餵得3~4餐...
但好彩...佢好鍾意食草粉~.~..唔洗用針管餵...:053:
用針管餵佢會唔耐煩~.~嫌太少...成日咬:056:

其實佢唔係側得太勁...宜家好似唔會反艇了...
如果佢個頭仔以後好唔番...同普通兔仔係咪無分別?(除左個頭仔之外):017:
側頭我唔介意..只想佢健康同開心
btw...唔該晒樓上各位^^
yanyi:) 2011-2-28 08:36:38 PM
希望佢可以早日康復啦!
豆豆同媽媽都要加油!
doublet531 2011-3-3 10:02:37 PM
豆豆佢嚴重左 …會無啦啦反轉…之前都唔會既…我想問用vetbed遲啲咪好熱囉?春夏既側頭兔兔應該點照顧好呢?我擔心會照顧得豆豆唔好…,
chiy3k 2011-3-4 12:59:46 PM
我隻茶包都試過突然側頭,一發現就睇betty,因為e菌, 我記得長期食左1個月藥,中途係有轉壞過,食完藥都好番9成,側得好少,其他野都正常,之後不知不覺個頭就直番晒la~你要加油呀~
ernie168 2011-3-4 05:51:06 PM
黎緊既夏天我都係第一次要照顧側頭既兔仔,我估VETBED都幾熱的,因為VETBED本身有保暖作用嘛~ 我已經掛定個溫度計係籠邊,可以睇住D溫度變化~
我諗首先屋企同個籠既位置要空氣流通,熱就要開冷氣俾佢,仲要不時摸下佢頭仔同埋耳仔,留意住佢地係咪熱~

大家交流下、分享下丫~:054:
doublet531 2011-3-6 03:23:32 PM
豆豆覆完診~~
BETTY話食一個月藥~~如果食慾好番晒就唔洗睇E生啦~~@@
仲話可以俾蟲草佢食~等佢D抵抗力強D喎~~~
太好了~~一個月後先再睇E生~~
ernie168 2011-3-6 03:48:42 PM
太好了~
豆豆,乖乖食多D草草哦~
bigpp 2011-4-20 10:12:39 PM
蟲草? 就咁去買黎食?
phoebe)) 2011-4-20 10:17:16 PM
祝豆豆早日康復,健健康康活潑
elvisli 2011-4-21 12:33:36 AM
豆豆要加油

其實只要發現得早同埋聽醫生講準時食醫係有機會完全好番的

以前我家mocha都有過側頭,但因為發現得早,之後都好番哂了

但以後會可能因壓力或各種因素而番發,即係話呢個病唔會斷尾

所以你都要加油呀.要好好睇住你的兔兔
imkarenya 2011-4-21 01:52:34 AM
我朋友的兔仔都有側頭症, 不過最後都醫唔番
好似話... 原來佢隻兔仔有遺傳病...
到大個, 佢隻兔仔2-3歲個陣發病

豆豆同豆豆媽要加油!
及早更治好有機會好番!
側頭事細, 最緊要清哂d菌!

快速發帖