毛毛就黎一歲...佢個身最近開始傳出一陣狗味!!
唔知點解:043:  佢個身都好乾淨
有冇人有我咁既情況???
月愛貓貓兔 2011-3-2 05:39:42 PM
狗味....#^62^#
咁恐怖ge??
傘仔)) 2011-3-2 05:42:49 PM
我自己隻兔兔間中會有D盲腸便的黏立野 "HIGH"左在肛門附近的毛上, 果D毛見到係有少少痴埋左一札札咁, 我會好小心咁用較剪剪走左呢D污漕的毛毛, 咁散發出來的異味就會去除了。

呢D污漕的毛其實唔係好明顯, 可能只係DDDDDD痴到野, 都會散出異味, 你反轉兔兔望下啦....

raywong521 2011-3-2 05:52:51 PM
會唔會係屁股附近既毛污糟左?果d毛都要梳返順佢,屁股d毛若果太過污糟,就剪左佢,同埋兔兔都有氣味線,唔打開應該都無乜味,但係一打開就真係好大味........

會唔會係兔仔味,你當左狗味啊?我狗兔都有養,佢地各有各既味
cordede 2011-3-2 06:00:30 PM
原帖由 傘仔 於 2011-3-2 05:42 PM 發表
我自己隻兔兔間中會有D盲腸便的黏立野 "HIGH"左在肛門附近的毛上, 果D毛見到係有少少痴埋左一札札咁, 我會好小心咁用較剪剪走左呢D污漕的毛毛, 咁散發出來的異味就會去除了。

呢D污漕的毛其實唔係好明顯, 可能只係 ...

如果你好似傘仔所講咁檢查完+清潔完之後,
都仲係有異味
咁你就應該留意下兔兔既眼仔同下巴
睇下眼仔會唔會成日keep住有眼水流出黎
或者下巴d毛有d會痴埋左做一執執 (通常係因為兔兔流口水)
因為佢地d口水同眼水耐左都會有味
如果真係有的話...就可能係兔兔牙仔出問題, 要帶佢睇醫生喇
你平時有無比足夠既草佢食等佢磨牙?
定係兔兔唔點食草?
katy)) 2011-3-2 09:55:43 PM
你可以檢查下佢肚臍. (即生殖器官2側) 可能係臭腺問題...
用生理鹽水 + 綿花棒清左佢就得喇
不過要有心理準備臭到嘔 #^51^#
Y_S_ 2011-3-2 11:08:20 PM
我阿仔身上有草香味,嘻嘻
傘仔)) 2011-3-2 11:45:55 PM
原帖由 katy 於 2011-3-2 09:55 PM 發表
你可以檢查下佢肚臍. (即生殖器官2側) 可能係臭腺問題...
用生理鹽水 + 綿花棒清左佢就得喇
不過要有心理準備臭到嘔 #^51^#

臭腺位是否見到有污漬才清理? 還是其實不會見到有污物,只係有異味發出?

臭腺是否要定時清理?  大概幾耐要清理一次?

唔該~
我家的MOMO 2011-3-2 11:50:56 PM

回復 6# 的帖子

:031: :031: :031: 係吖,真係好臭架:026: :026: :026:
wm20472 2011-3-3 12:56:55 AM
我大細妹身上都只係噢到草香味
小小夕 2011-3-3 01:42:04 AM
狗味者係咩

我有時索佢地2個    都冇咩味
cordede 2011-3-3 02:00:59 AM
原帖由 小小夕 於 2011-3-3 01:42 AM 發表
狗味者係咩

我有時索佢地2個    都冇咩味

你出街個時見到人地放狗仔...你問下人地可唔可以比你聞下隻狗狗咪知囉∼∼:073: :073: :073:
katy)) 2011-3-3 09:35:07 AM
原帖由 傘仔 於 2011-3-2 11:45 PM 發表

臭腺位是否見到有污漬才清理? 還是其實不會見到有污物,只係有異味發出?

臭腺是否要定時清理?  大概幾耐要清理一次?

唔該~

對呀! 2個臭腺位會有"老泥"(呀B果D係啡紅色的),用綿花棒抺走佢就可以喇。 我都係間唔中先幫佢清(大約2~3個禮拜),因為佢唔係好肯反轉...
yanyi:) 2011-3-3 12:16:01 PM
我都唔係好覺呠呠有味~_~
乜原來兔仔都要清臭腺架@_@?
katy)) 2011-3-3 01:43:55 PM
原帖由 yanyi 於 2011-3-3 12:16 PM 發表
我都唔係好覺呠呠有味~_~
乜原來兔仔都要清臭腺架@_@?

嗯嗯! 這是成兔分泌物,間唔中清潔就好啦! #^58^#

快速發帖