芝麻琴日手術完..
本來都冇咩事...
佢都肯食草的..
不過脾氣好似大左..
佢痌左幾次盲腸便...量都唔小..
頭一次我就算...
今次第2次..又係好多..
仲要有陣味..
臭的 !
比番佢食次次都唔食 !
咁耐都冇飲水!!
係我草晚有比草粉外
其他一d水都冇飲過 !
琴日番到就係咁 !!!
點算好 !!!!
ching` 2011-3-15 12:53:42 AM
第3次喇 !!
唔該幫下我ar..... t_t
cordede 2011-3-15 12:58:46 AM
你唔好咁擔心住
你餵草粉既時候佢已經會吸收到水份,
所以通常兔兔食完好少話會再去飲水~

你今日餵左幾多餐草粉?
ching` 2011-3-15 01:09:30 AM
今日餵左3次
本身2次..因此見佢肯食草..
岩岩見佢咁.又再餵多次
cordede 2011-3-15 01:23:17 AM
原帖由 ching` 於 2011-3-15 01:09 AM 發表
今日餵左3次
本身2次..因此見佢肯食草..
岩岩見佢咁.又再餵多次

醫生有無同你講一日餵幾多餐?
其實佢肯食草(正常份量)的話已經唔需要話特別餵草粉...
因為草粉入面都幾高營養,
若果兔兔已經有食足夠既草,但你再要佢食草粉,就可能會營養過多...
你話兔兔痾盲腸便可能就係因為營養太多,
而佢唔肯食返通常就因為佢已經好飽~
ching` 2011-3-15 01:33:48 AM
e生本身話完全唔食就比4-5餐倒..
但佢食左ge草唔係好多..食左dd...
咁我又驚我唔係屋企or訓左兔兔會餓親..
咁姐係我要減小d.? 可能聽朝比一餐就算...?等佢自己食草...?
真係唔該曬你 !!!!! :054:
cordede 2011-3-15 01:47:58 AM
原帖由 ching` 於 2011-3-15 01:33 AM 發表
e生本身話完全唔食就比4-5餐倒..
但佢食左ge草唔係好多..食左dd...
咁我又驚我唔係屋企or訓左兔兔會餓親..
咁姐係我要減小d.? 可能聽朝比一餐就算...?等佢自己食草...?
真係唔該曬你 !!!!! :054:

你不如試下留意佢每4,5個鐘頭入面既食草量...
如果完全唔食先即刻比1餐草粉~
若果食草量同平時一樣,或者只係食少左dd既...就由得佢唔洗餵

因為兔兔手術完左係可能會因為累而無咩胃口,
既然係咁你當兔兔一日食5餐,
再每餐按情況去決定餵定唔餵,
一方面亦都留意住兔兔既便便...
但又唔需要話太過份緊張...因為都要比少少時間同耐性等d便便變返正常
ching` 2011-3-15 01:55:04 AM
好的!! 唔該你!
我再留意下佢..
見到佢痌咁鬼多粒又臭..真係嚇死我../_\
總之唔該曬你先 #^65^#
angelaska 2011-3-15 09:25:56 PM
加油啊
祝芝麻b快d好返,活活潑潑#^65^#
傘仔)) 2011-3-15 11:07:39 PM
JACQUELINE都剝晒4隻門牙的, 剝完會唔習慣, 佢要重新學習用咀唇擔草, 所以, 做完手術成個幾2個月都食唔到正常份量。佢唔係唔想食, 只係好難習慣, 所以食少左草, 亦會瘦。熟習後才慢慢食多草。見到佢瘦猛猛, 唔擔心就假啦, 不過, 會慢慢肥返, 所以, 你要有心理準備啊。
ching` 2011-3-22 01:22:55 AM
OIC..佢e家又好似冇事喇wor...我冇喂草粉..就冇痌..
果陣d cc 臭到我作嘔.......   唔係人果種臭..係怪異ge臭..../-\

佢食草就冇咩..好快食番好多?#^30^# ..依然係咁食食食 xd#^36^#

快速發帖