1P 幣
個籠低系唔系一定要加塊板系上面下面再放墊料?如果就咁放墊料會唔唔會對兔兔唔好?
用咩墊材易清洗?同埋用尿片既話系唔系就咁墊系低同次所就得?洗唔洗一柯尿尿就換?
佢一有便便系唔系就要即刻幫佢汁去掉??
唔知咁多知知唔知元朗/屯門邊到有好既墊材同兔用品賣?

berki 2011-3-16 03:42:46 PM
原帖由 willson913 於 2011-3-16 03:13 PM 發表
個籠低系唔系一定要加塊板系上面下面再放墊料?如果就咁放墊料會唔唔會對兔兔唔好?
用咩墊材易清洗?同埋用尿片既話系唔系就咁墊系低同次所就得?洗唔洗一柯尿尿就換?
佢一有便便系唔系就要即刻幫佢汁去掉??
唔知咁多 ...

買墊料呢D咁重既野就緊係搵送貨
我買開R記送貨,有得上網睇價錢

籠底放墊料@@ 未識去廁所?
我見未識去廁所D兔兔係用CAREFRESH
CAREFRESH就唔會對兔兔唔好,好似都係就咁放係籠度
你都可以用尿片墊籠底既,唔洗加野係上面
我通常半日/1日換1次,識去廁所就唔用尿片啦
廁所多數兔友都用木粒架,吸味
便便通常我見到籠有就放去廁所
等佢知道要去廁所
willson913 2011-3-16 04:11:47 PM
我e+用緊木糠,我上網睇到好多人話木糠對兔兔唔好,我都想盡快幫佢轉,但系又唔知用邊隻好
仲有佢真系好多便便- -4周圍柯...汁極都有...有時都會去次所柯..但系好小.另外小便一時時都會去次所,有時就周圍..
berki 2011-3-16 04:52:53 PM
原帖由 willson913 於 2011-3-16 04:11 PM 發表
我e+用緊木糠,我上網睇到好多人話木糠對兔兔唔好,我都想盡快幫佢轉,但系又唔知用邊隻好
仲有佢真系好多便便- -4周圍柯...汁極都有...有時都會去次所柯..但系好小.另外小便一時時都會去次所,有時就周圍..

你應該即刻停用木糠
其實墊料唔急用
大不了佢尿尿你咪抹下佢
木糠真係會對呼吸唔好架
對人都會
你去8號買包細細地COZY FRESH用住先啦
買唔到都唔好用木糠啦!!!
willson913 2011-3-16 05:06:42 PM
嗯嗯.咁次所都唔好擺木糠??
raywong521 2011-3-16 05:12:40 PM
籠底唔可以用網底,墊料唔好用木糠,平時係街買到果d都係好碎既,除非係用兔協賣果隻~

若果兔兔偶爾會四圍尿尿,可以用紙粒(紙砂)教兔兔要去廁所尿尿,屎屎四圍痾無問題,好易清潔,但係尿尿就要去廁所痾,兔兔若果經常比尿尿up住,會有皮膚病

若果用尿片,要留意下兔兔會唔會咬,同埋食落肚,若果兔兔咬完食落肚,就唔好用尿片
willson913 2011-3-16 09:29:11 PM
咁如果佢一有便便洗唔洗即刻汁???..
willson913 2011-3-16 10:36:04 PM
thx!!!唔該晒你地

快速發帖