1P 幣
正常尿液可能是白色,奶油色?? 真的嗎?  我的兔子有奶白色的尿尿。。。 好擔心。。。

請問。 兔子是否應該每一年做一次全身檢查? 全身檢查包括檢查甚麼?

我的兔女兩歲,現在才絕育會不會太遲??
raywong521 2011-3-21 07:37:16 PM
兔兔尿尿可以有好多色,奶白色可以算係正常,血尿先唔正常,兔兔飲得水少,尿尿色都會比較混濁,又或者食唔同既食物都會有唔同色

可以每年去檢查一次,又或者懷疑兔兔有什麼問題,都可以順便去檢查下,3歲之後既兔兔,可以每年去檢查一次,年紀再大d既兔兔,可以每半年檢查一次

一般檢查都係普通檢查,除非發現兔兔有乜特別問題,向醫生提出,醫生建議再做更詳細的檢查

若果巳經兩歲,就最好盡快做絕育喇~3歲之後既兔女,10隻有8隻會生子宮癌,只係唔知幾時生,及早做絕育先至係最好既預防方法

試過有兔女兩歲幾去做絕育,醫生話隻兔女個子宮巳經黑了,好彩做得早,兔兔先至無事
yanyi:) 2011-3-21 09:55:30 PM
2歲就要快d絕育喇..
再過多一兩年就好易有病架喇
Amberbee 2011-3-21 10:57:57 PM
謝謝回覆。

絕育後要多久才會完全康復?
Riela)) 2011-3-22 09:49:26 AM
如果係女仔既話至少要7-10日

比比佢好動
要成10日個傷口先埋口到生埋少少毛唔怕舔到既情度
要完全好番至少半個月掛
比比佢今日先係desex完第11日
katy)) 2011-3-22 11:24:38 AM
尿液中有奶白色,呢d係身體排出黎ge鈣質

佢d尿尿全部都係白色? 定係有白色混濁物?
Wandywan 2011-8-8 03:10:38 PM

請問呢種乾糧,好唔好?

請問各位呢個牌子乾糧,好唔好?請指點!!

KAYTEE
Forti Diet
PRO HEALTH
syt174698 2011-8-8 03:44:34 PM
我比兔兔食Oxbow,呢隻未試過,不過我唔係經常比,獸醫話草係主食,我多數每日一匙。其餘都係草同菜
Wandywan 2011-8-8 06:22:23 PM
Thank you!!!

快速發帖