兔屋DIY

hgod 發表於 2011-03-30 15:09|只看該作者|倒序瀏覽|打印
各位兔友, 我自己都有DIY啲紙箱玩具俾兔兔玩, 不過通常好快就俾佢地KO, 而且又驚佢地會食左啲紙落肚, 所以我想幫兔兔設計一間兔屋, 之後搵人訂造, 想收集一下兔友們的意見, 遲啲會post啲初稿上黎俾大家睇下, 初部諗住兩層, 底層會係正方或8角形, 起碼有3個或以上的洞口俾佢地出入, 不過諗緊點上樓上嗰層, 响底層頂部做過口俾佢上去好, 定直接做過斜坡俾佢上去好? 而用料方面會用貓爬架嗰啲劍麻, 因為可以俾佢地咬.

各位兔友請俾多啲意見, 同埋想問下如果真係做大家有冇興趣一齊訂造? 如果有興趣心目中又會願意幾錢度去買?
hgod 2011-3-30 03:36:25 PM
原帖由 hgod 於 2011-3-30 03:09 PM 發表
各位兔友, 我自己都有DIY啲紙箱玩具俾兔兔玩, 不過通常好快就俾佢地KO, 而且又驚佢地會食左啲紙落肚, 所以我想幫兔兔設計一間兔屋, 之後搵人訂造, 想收集一下兔友們的意見, 遲啲會post啲初稿 ...

唔好意思, 因為太心急, 拿拿臨响公司手繪左幅好核突的圖, 唔好笑我, 其實仲有一兩個design, 但detail未諗好, post住個最簡單的出黎, 而物料想用附圖貓爬架嗰啲, 請各位多爸兔媽俾啲意見

yanyi:) 2011-3-31 04:31:54 PM
嘩..你真係好有心思!
感覺上好似好好玩!
不過實物圖果個唔係俾貓玩架咩= =
ckv3v 2011-3-31 09:27:36 PM
原帖由 yanyi 於 31-3-2011 04:31 PM 發表
嘩..你真係好有心思!
感覺上好似好好玩!

係囉-_-
我驚兔兔會係戈到整d屎屎比我-_-
小小夕 2011-3-31 09:41:36 PM
原帖由 ckv3v 於 2011-3-31 09:27 PM 發表

係囉-_-

屎屎都易汁   尿尿就大獲= =

個個實物圖 樓主應該係講緊用個種料整 ..
但怕唔怕指甲會勾到線嫁??
yanyi:) 2011-3-31 10:07:53 PM
原帖由 ckv3v 於 2011-3-31 09:27 PM 發表

係囉-_-

底果層都好d...
下面果陣可以唔整個底xd
但係上面果層就...
走唔甩~_~
hgod 2011-4-1 10:37:46 AM
原帖由 yanyi 於 2011-3-31 04:31 PM 發表

冇錯, 實物圖果個係俾貓玩, 不過我想show個物料 :021:
hgod 2011-4-1 10:41:09 AM
原帖由 小小夕 於 2011-3-31 09:41 PM 發表

屎屎都易汁   尿尿就大獲= =

個個實物圖 樓主應該係講緊用個種料整 ..
但怕唔怕指甲會勾到線嫁??

冇錯, 係講緊用個種料整, 另外選呢種料就係想佢地可以儘情去爪同咬, 所以唔怕指甲會勾到
hgod 2011-4-1 11:06:34 AM
其實都係想當一件玩具咁俾佢玩, 食草同大小便都會擺番响個底盤到(我通常會攞走籠的上半部, 淨下個底盤响度), 所以我就冇咩點諗便便同尿尿的問題, 同埋我隻衰妹除左底盤同廁所唔會响其他地方去大小便:037:  
我記得有次同佢清底盤, 佢係咁原地轉兩個圈跟住企起身望下你, 又轉兩個圈又企起身望下你, 以為佢想食草, 點知一放低個底盤佢就跳入去連珠炮發左十幾粒便便, 原來唔係想食草, 係想去廁所 :050:
choi_ching 2011-4-1 07:46:22 PM
反而我會想知個size大概會幾大 紙片好快就會俾佢地玩完
小小夕 2011-4-1 11:46:52 PM
我念高度同2層籠高度差不多..  因為太高對兔兔都唔好

我想見實物xddd

快速發帖