我住元朗區某花園,近月對面屋養左隻兔仔,相信係領養(有名及出生日期)
但係覺得佢地完全唔識養,但作為鄰居又好難正面開口講,請問有咩辦法?

以下係發現既問題:

1. 定時給予生菜,紅蘿蔔及白菜仔等等菜,完全無比過牧草,發覺兔仔D屎由初頭好大粒變到依家仲細粒過龍貓D屎
2. 初頭見到有比糧,但後期應該無再比
3. 相信無比過佢出籠玩
4. 養在門口車房,雖然有瓦遮頭,但落雨、寒冬都無放入屋,而且死氣喉位對住,架車一出一入,兔仔一日起碼食兩次死氣
5. 指甲無修剪

請大家幫手諗下辦法!!
ccychoy 2011-3-30 08:18:32 PM
好5好聊的?
問下佢可5可以同佢兔兔玩下
打開話題
再浸入養兔兔知識
berki 2011-3-30 08:29:41 PM
佢係邊領養呀?
如果傾唔黎
直接去個機構度講講
佢地會做野架
但領養前應該有教要食草架...
小小夕 2011-3-30 08:38:04 PM
原帖由 ccychoy 於 2011-3-30 08:18 PM 發表
好5好聊的?
問下佢可5可以同佢兔兔玩下
打開話題
再浸入養兔兔知識

讚成∼∼ 

如果可以同佢打開到話題就最好

如果再唔得   打電話叫兔協了解下
-=亮=-)) 2011-3-30 08:57:23 PM
唔知佢地係邊度領養,純粹見到個籠上面寫住兔仔名同出生日期
但係初初見佢係好健康D便便好大粒,慢慢到依家已經變得細粒
所以相信唔會係一直養開既
同佢地一般都比較少見,偶然見到都係say個hi,所以如果要傾除非好特登咁按門鐘..

我想問下如果聯絡兔協,佢地會可以點幫手?
直接上門同佢地傾???
ccychoy 2011-3-30 09:17:19 PM
不如你印兔兔寶典出尼
插系佢地門口or信箱
佢甘養法一定死
raywong521 2011-3-30 09:56:53 PM
純粹見到個籠上面寫住兔仔名同出生日期<<<咁樣唔等同係領養,若果係兔協領養,係需要有一般養兔知識既,同埋領養都唔會比埋張名片兔兔~

又或者可以打電話問下兔協,你遇到呢個問題,佢地有無辨法幫手,定係有無意見可以比你

再唔係,你咪同佢地傾下囉~
傘仔)) 2011-3-30 11:35:53 PM
原帖由 ccychoy 於 2011-3-30 09:17 PM 發表
不如你印兔兔寶典出尼
插系佢地門口or信箱
佢甘養法一定死

我諗我都會咁做, 靜靜雞, PRINT一張最最簡單的養兔基本知識, 千祈唔好太多字, 密密麻麻有D人會唔睇就丟。寧願PRINT有關飲食大大隻字, 再加呢度寶典條LINK。
-=亮=-)) 2011-3-30 11:53:11 PM
原帖由 ccychoy 於 2011-3-30 09:17 PM 發表
不如你印兔兔寶典出尼
插系佢地門口or信箱
佢甘養法一定死

尼個方法幾好,我諗首要係由餵食方面著手
我係龍貓壇果邊搵到過黎既,本身都唔太熟兔仔既野
有無朋友可以幫我搵份關於diet既英文版本?
thanks
-=亮=-)) 2011-3-30 11:54:56 PM
原帖由 raywong521 於 2011-3-30 09:56 PM 發表
純粹見到個籠上面寫住兔仔名同出生日期

所以都諗左好耐兔仔來歷
如果領養(不論去兔協定私人),應該都會知基礎知識
如果買,又無無理由有個咁既籠
PILLOW.MA)) 2011-3-31 07:31:00 AM
其實好多時係有人講解左要點養
但係D人係唔會跟個方法養

不過你都可以試下好似樓上咁講
印D簡單易明, 以列點方式講哂重點既單張放佢信箱比佢睇既
meimei 2011-3-31 03:43:54 PM
你講得同佢唔係好熟,而佢對兔兔又唔好,咁不如早D搵有關部門/機構幫吓隻兔兔先啦~~再講遲D兔兔有咩事仲.....
yanyi:) 2011-3-31 04:28:48 PM
你試下行埋去同佢帶開下話題..
姐係果d.咦隻兔兔好可愛喎~果d哩= =
跟住再帶入正題建議下佢應該點養...
我諗如果你present出黎聽落順耳佢應該會接受既..

快速發帖