很想知道各兔友寶貝的名字幾件事::017:
1.是兔爸 / 兔媽 / 其他人改名?(我家少爺Happy仔是兔媽改的!):009:
2.是中文名 / 英文名 / 中英混雜?(Happy仔算是中英混雜):059:
3.為甚麼改這個名?是否有特殊意義或故事?(我家少爺Happy仔來自令兔媽好Happy!因為她只是玩,不用打理,由兔爸我一人承擔):073:
4.曾否試過中途改名?為甚麼?:059:
berki 2011-4-5 08:55:36 AM
1.是兔爸 / 兔媽 / 其他人改名?全部都係我改^0^
2.是中文名 / 英文名 / 中英混雜?兔B有中文同英文名架XD 不過有個叫大B #^64^#
3.為甚麼改這個名?是否有特殊意義或故事?嘩,7隻有排講喎,等我溫完書EDIT過
4.曾否試過中途改名?為甚麼?波波本身叫肥肥架,因為佢之前好瘦我想佢肥D,叫左2日肥左,成個波咁所以叫波波
ccychoy 2011-4-5 10:45:11 AM
1.是兔爸 / 兔媽 / 其他人改名?有兔媽.兔媽哥哥同寵物店店員
2.是中文名 / 英文名 / 中英混雜?有3個..BB~賓尼~花仔
3.為甚麼改這個名?是否有特殊意義或故事?
BB系因為我叫慣左(佢都色聽.有反應嫁)
賓尼系超固汁的兔媽哥哥叫的.原因:不知道= ="
花仔系寵物店店員改的.佢話佢好中e食花同好中e玩(頑皮就真.佢以前系寵物店都好受歡迎嫁~)
4.曾否試過中途改名?為甚麼?
...途不同時間人物改.大混亂
不過系BB佢先應嫁:037:
PILLOW.MA)) 2011-4-5 12:00:22 PM
1.是兔爸 / 兔媽 / 其他人改名?兔爸改, 話一見到佢就覺得係呢個名
2.是中文名 / 英文名 / 中英混雜?最常嗌Pillow, 有時嗌Pillow仔
3.為甚麼改這個名?是否有特殊意義或故事?佢細個果時白雪雪毛神神好枕頭既感覺所以...
4.曾否試過中途改名?為甚麼?冇呀, 好鍾意呢個名
long~spirit 2011-4-5 12:06:41 PM
1是本人改的
2是中文名加英文字
3因本人姓林,佢地的名字也姓林
林B : 是本人第一個仔,亦啫是我第一個BB,即使長大,亦係我心目中既BB
林善: 因幫林B揾朋友時,佢既舉步最斯文,所以我認為佢善良^^
4沒任何理由說服我改
raywong521 2011-4-5 02:26:57 PM
1.啤啤,米米,兩個名都係我改既
2.中英都得架~去睇獸醫自動變左做英文名:037:
3.米米係紀念我地對去左彩虹橋既囡囡,佢地好鐘意去米江附近汁米食,所以就叫米米了,再加上米米差不多成身白,都幾似粒米

啤啤就係我去到兔協抱佢果陣,好乖,好定,眼仔又大,又黑,好似抱住隻公仔咁,所以改名啤啤,熊啤啤麻,不過,我果隻係兔啤啤:023:

4.領養果陣,佢地巳經有名了,係我再改過,我想兔地可以忘記過去,從新開始~
★NINTENKI 2011-4-5 03:13:18 PM
1.當然係本人改加啦~xD
2.有時見小白好duck意咁,就叫左佢做"小白豬" :037:  
3.因為小白白雪雪,所以就叫佢做小白了:038:  
4.味試過呀,不過有D想改名~太多兔兔叫小白:024:
小穎 2011-4-5 05:24:36 PM
1.是兔爸 / 兔媽 / 其他人改名?
答:我改的xd

2.是中文名 / 英文名 / 中英混雜?
答:兔bb,中英混雜。

答:因為覺得呢個名好可愛,同埋易記易講,買佢番黎前個幾月已經諗到呢個名,要幫佢改呢個名@@

沒有啊,我覺得突然改名會影響佢認名,改左就改左,無得番轉頭。
brendang 2011-4-5 05:47:04 PM
1.是兔爸 / 兔媽 / 其他人改名?   兔媽改.
2.是中文名 / 英文名 / 中英混雜?英文名youdo,  因為再養多隻的時候, 會叫howdo.:048:   
3.為甚麼改這個名?是否有特殊意義或故事? 兩隻一切(即How do you do):001:
4.曾否試過中途改名?為甚麼?冇呀, 好鍾意個名,再養會叫fine, thank you, etc:031:
aguiler 2011-4-5 06:46:18 PM
1. 我同兔爸一齊改
2. 全中(陳正楠,陳正賢)
3. 正=正氣,正直,楠只係兔媽我中意呢個字,賢就係有賢者之風
4. 唔會呀..因為改果時都唸左好耐先改
sakixxshum 2011-4-5 08:17:16 PM
1.我有2隻兔兔..一隻我改的..一隻係兔爸改的^^

2.一隻叫嘟嘟...一隻叫仔仔..IS全中...

3.嘟嘟:BECOX諗左好耐..覺得呢個名好岩佢..肥嘟嘟呀嗎XD
仔仔:BECOX兔爸話佢係男仔..又易叫..加上2隻合埋個名就變成肥仔XD

4.完全無諗過..BECOX個名都諗左好耐先決定...又咁岩佢地...所以一定5會改^^
-`sheep:D 2011-4-5 08:56:53 PM
1.是兔爸 / 兔媽 / 其他人改名?是兔爸改的
2.是中文名 / 英文名 / 中英混雜?(毛毛)中文;$
3.為甚麼改這個名?是否有特殊意義或故事?因為佢好似個毛毛球xd
4.曾否試過中途改名?為甚麼?冇啊;-p
rbtdoria 2011-4-5 10:20:17 PM
1.是兔爸 / 兔媽 / 其他人改名?
兔爸兔媽一齊改的~

2.是中文名 / 英文名 / 中英混雜?
英文名/意大利文!

因為zucca的顏色係橙色
但又唔想改名做orange喎~
咁岩halloween來緊
所以想改做pumpkin~
不過pumpkin聽落有點dumb...
所以end up改做pumpkin的意大利文 - zucca!

冇呀, 超鍾意e個名~!
Darling:o) 2011-4-5 11:33:29 PM
1.是兔爸 / 兔媽 / 其他人改名?兔爸+兔媽.
2.是中文名 / 英文名 / 中英混雜?中文名
3.為甚麼改這個名?是否有特殊意義或故事?因為肥妹係c子兔,又多毛又比較大隻.所以叫佢做肥妹xd
4.曾否試過中途改名?為甚麼?冇阿 不過得閒叫下佢做妹妹~
明月 2011-4-6 10:46:00 AM
1.豆腐花的名字是本人與囡囡一齊諗的

2.中文名

3.一身白毛中又有一小撻黑色的毛,
  囡囡話佢花左,所以就叫豆腐花。

4.我就冇諗住要轉另一個名,但囡囡就想同豆腐花轉名
  話要叫做小白、小花、花花。

快速發帖