1P 幣
我買左兔冇耐,,
我寵同地下有段距離...
兔兔好難出黎,,禁我可以點...
佢唔係好出黎...禁點...
aguiler 2011-4-8 12:25:31 AM
佢地會自己跳出黎ge..
不過最好就放條毛巾舖係上面啦~費時cake親佢地腳仔~
佢唔係好出黎只係因為兔兔天生細膽~
岩岩先去到你果度你唔應該開個籠放佢出黎,會嚇親佢架..:050:
放佢係個籠度兩個星期先開始慢慢摸下佢...
之後佢地適應左你屋企你想唔比佢出黎都難呀..
好似正賢咁~唔比佢出黎就咬籠咬到你放佢出黎為止~:059:
小小夕 2011-4-8 12:45:28 AM
兔仔 可以跳比自己高2個身高既高度 / 更高  
所以你個個距離唔太高既呢   唔洗怕佢地跳唔到出黎

岩岩買佢返黎唔好搞佢住 比佢係籠靜下先
等佢覺個個地方係佢既..佢安心D先
你搞住佢佢仲驚…  
比係你識1個岩岩見面既人會唔會咁主動丫.  點都會細膽D

等佢訓1晚先//    第晚
你可以主動開住對門  新手入去胃下草草比佢   慢慢黎..
睇下佢食唔食  佢食就最好   胃下野食等佢冇咁驚你               

如果隻兔仔本來唔係好怕人  好八卦  係可以主動慢慢摸佢頭仔//
比佢知道你唔會傷害佢
我2隻兔兔      我阿媽係寵物店睇個陣D人一行過就會企起身好八卦 唔怕人 XDD
話佢唔似出面D兔兔  坐係到唔郁  所以就買左佢返黎     

如果佢仲係好驚 唔食     ((( 唔好捉佢出黎  唔好格硬黎   OR比佢靜下
你可以放D野食係手係佢前面既位置  (糧)   
等佢自己慢慢出黎 .. 兔仔係好胃食:025:
一日復一日  佢就會知你係到 = 有野食XDD

主要睇返你兔兔怕唔怕人XDD   唔怕人就好快接受新屋企  
你屋企會多左隻破壞王:009:      兔奴朋友:009:

Riela)) 2011-4-8 12:30:32 PM
初初係會怕, 所以先唔跳
可以俾腳踏佢(例如放幾排氣水做平台)
慢慢佢慣左就自出自入
mankin_tung 2011-4-8 02:07:52 PM

回復 3# 的帖子

感謝~!
禁我想問下...佢個寵要等佢出黎先清潔到,,
禁味要等2個星期?!

係呢個時間,,我可以點清潔佢個皇宮?!
小小夕 2011-4-8 05:51:41 PM
原帖由 mankin_tung 於 2011-4-8 02:07 PM 發表
感謝~!
禁我想問下...佢個寵要等佢出黎先清潔到,,
禁味要等2個星期?!

係呢個時間,,我可以點清潔佢個皇宮?!

要睇返你咩籠  有得拉底盤換底盤就可以 搵報紙做底 換 包埋1舊就算
如果佢有周圍尿尿就另計
大洗籠就1個星期左右1次

如果冇得拉底盤出黎個d  我習慣佢跑出黎玩我就去換  汁返d長草出黎
碎個d就連埋d屎屎倒去垃圾桶  再用紙/掃仔清潔好
周圍屙尿尿如果好多!!   我會索性拎去洗  但小心d草碎會塞住你個去水= = ((我試過幾次))

我記得佢地岩岩返黎個陣 .. 我搵野食引/輕輕力推佢地屁股出籠
跳入去1個用ab膠整成既正方盒((佢地個陣跳唔到出黎 所以放係到都冇問題

快速發帖