因為聽日絕育既原因,而我屋企比較離那間醫院遠;於是乎我決定
先去令佢適應一下先。
就裝左佢係個寵物袋到,再拎住佢去超市買野,買完再係樓下平台坐低。
誰知道......
唔知係因為沿途我行路搞到一登一登,定係佢驚驚既關係,我放佢係到坐既時候,
俾野佢食佢都唔肯食,嚇得我。

之後去左個少人既角落位,兩個人(我媽同我)盯實佢俾佢出黎行一陣。
但,佢一野jump左落地板上,我同我媽盯實佢都驚驚地(因為佢個樣好似下一秒就會奪命狂奔咁)。
結果,都係擺番佢入個袋到先,懶得佢走左真係搵唔番就大件癬。

最後,回到家..門口,到在走廊時,放佢落黎,佢即刻認得屋企係邊,衝到屋企大門前(當時門正關),見山左門,就死死氣調頭,跟住我就開門啦;之後就黎啦佢....

佢居然用著唔洗兩秒既時間快速奔回家中,更要好像驚我捉佢走咁跑到屋企勁入先係停。

......   這麼害怕,那麼明天要搭兩個鐘車咪糟糕?

T.T我該怎麼辦!
FAFA)) 2011-4-9 08:35:24 PM
其實兔仔天生好細膽
不過又唔洗驚的
上次我帶我隻細去睇醫生~ 驚左小陣之後又係走里走去
係診所到周圍行~
同兔仔上街小心D 唔係咁搖, 最好坐火車咁都無咩問題架LA~
ccychoy 2011-4-9 08:45:18 PM
5洗怕
去到e院就好生猛
番到去佢應該好累
等佢訓下先.之後佢先食野
ps.出街5洗帶水瓶.佢地5會飲的.水瓶口可能會除行路登登下.俾人撞到等而插親佢.可以的話可俾d菜
Stone2046 2011-4-9 09:08:39 PM
好心就搭的士啦~雖然係貴左D,但為左佢地安全,唔好驚,坐飛機都係咁話~!!
小小夕 2011-4-9 09:10:38 PM
原帖由 ccychoy 於 2011-4-9 08:45 PM 發表
5洗怕
去到e院就好生猛
番到去佢應該好累
等佢訓下先.之後佢先食野
ps.出街5洗帶水瓶.佢地5會飲的.水瓶口可能會除行路登登下.俾人撞到等而插親佢.可以的話可俾d菜

同意.. 我上次兔兔去到個到 (第1次)
佢係 木台 我一路摸佢 1路同dr.ma傾緊計
之後佢竟然趴左係到訓教:056:

dr.ma仲話佢訓得好搞笑:056:  
到走喇 佢個衰女仲趴係到唔願郁 推佢..佢都唔起身
要我抱走佢:025:
ccychoy 2011-4-9 10:04:03 PM
原帖由 小小夕 於 2011-4-9 09:10 PM 發表

同意.. 我上次兔兔去到個到 (第1次)
佢係 木台 我一路摸佢 1路同dr.ma傾緊計
之後佢竟然趴左係到訓教:056:

dr.ma仲話佢訓得好搞笑:056:  
到走喇 佢個衰女仲趴係到唔願郁 推佢..佢都唔起身
要我抱走佢:02 ...

佢真系得~
系芝麻定花生?
小小夕 2011-4-9 10:53:23 PM
原帖由 ccychoy 於 2011-4-9 10:04 PM 發表

佢真系得~
系芝麻定花生?

芝麻:025:
岩岩出街已經係袋入面郁黎郁去.. 開個袋口望下佢 佢仲新個頭出黎:026:   
都唔怕既:008:
wanga113 2011-4-9 11:23:12 PM
我家兔兔一d都唔驚出街! 係出街箱到都可以訓得好舒服咁訓教!
去到診所就周圍跳,唔俾佢出黎就咬箱!!
我兔兔出街都會照食野..又食菜又食草..不過我都建議你唔好帶水啦,因為真係無咩用...俾菜佢地食野..菜有水份嘛!

我去九龍城都好遠,都差唔多兩個鐘頭車程..不過我兔兔習慣加上唔驚.所以帶佢出去都放心d! 遲d帶佢絕育,我都諗住揸車or call的士/van去..因為驚搭巴士耐同埋整親佢傷口!
aguiler 2011-4-10 12:04:09 AM
我兩隻兔兔都好大膽,一d驚都冇:024:
正賢佢就好有出街經驗,因為之前出街睇e生睇到熟哂~
放佢落袋都唔會跳番出黎..:021:
yanyi:) 2011-4-10 09:52:19 AM
呠呠都幾驚出街架.
不過我發現當我開左個寵物袋伸隻手入去摸下佢.
慢慢佢就會冇咁驚架喇~
跟住仲伸埋個頭出黎.差d仲撲埋出黎= =
嚇到我即刻禁住佢= =巴士附近d人係咁望xd
唔食野好正常=o=
上次同佢去兔協剪完甲佢勁驚~
跟住俾糧佢都唔食xd
番到屋企俾佢係地下走下~
跟住再加條菜菜~又變番隻暴走兔~
小穎 2011-4-10 12:28:56 PM
岩先搭左巴士再轉的士去絕育=_=
巴士反應如下:佢係個袋到訓鬼著左,不時看下風景但唔敢食野。
的士反應如下:登既機率多左,佢突然偏左一邊,之後再偏另一邊(因為的士轉彎);之後嚇到呆左。

到左醫院反應如下:要我抱佢出黎,但佢企係左果到之後一陣,就開始好奇地唔安份走動(要我禁實佢先企定定)。
angelaska 2011-4-10 03:20:31 PM
我兔兔上次去搵betty都係搭巴士
仲要係舊式果種好嘈的
但成程不斷食草食菜無有怕
去到拉開拉鍊仲好8掛咁伸個頭出黎周圍望
咁睇可能的士車細"登"d wor...

平時我搭的士聞到的士d味都會好唔舒服,
唔知兔兔聞左會唔會呢..

小穎 2011-4-10 06:35:07 PM
無計- -因為我屋企唔搭巴士再轉的士既話;
真係唔知有咩方法去(行路大半天左右)。

不過佢驚驚地,係的士果陣;好在番黎唔洗搭的士,
如果唔係怕佢登登下爆線仲大鑊。

快速發帖